• Посилання скопійовано

Працівник, за навчання якого оплачено, звільняється у зв'язку зі скороченням: що з ПДФО?

Чи підлягає обкладенню ПДФО сума, сплачена працедавцем за навчання найманої фізичної особи, що звільняється протягом такого навчання за ініціативою працедавця (скорочення)? Відповідає ДПІ

Працівник, за навчання якого оплачено, звільняється у зв'язку зі скороченням: що з ПДФО?

Загальні правила обкладення ПДФО витрат на навчання

ДПІ в Оболонському районі м. Києва нагадує, що згідно з пп. 165.1.21 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума, сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за фізичну особу, але не вище розміру, визначеного в абзаці першому пп. 169.4.1 ПКУ, на кожний повний або неповний місяць підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи.

При цьому такі витрати не є об'єктом обкладення ПДФО в межах цієї норми незалежно від того, чи перебуває ця особа у трудових відносинах з роботодавцем. Але в будь-якому разі має бути укладено письмовий договір (контракт) про взяті зобов’язання з відпрацювання у такого роботодавця після закінчення вищого та/або професійно-технічного навчального закладу і отримання спеціальності (кваліфікації) не менше ніж три роки.

 

Наслідки дострокового припринення трудових відносин

Під час вирішення питання обкладення ПДФО вартості навчання, сплаченого роботодавцем за найманого працівника, необхідно враховувати підставу припинення трудових відносин такого працівника з роботодавцем.

Якщо працівник за самостійним рішенням припиняє трудові відносини з роботодавцем протягом періоду такого навчання або до закінчення третього календарного року від року, в якому закінчується таке навчання, сума, сплачена як компенсація вартості навчання, прирівнюється до додаткового блага, наданого такому працівнику протягом року, на який припадає таке припинення трудових відносин, та підлягає оподаткуванню у загальному порядку.

Якщо трудові відносини припиняються за ініціативою роботодавця (скорочення, тощо), то сума, сплачена роботодавцем за навчання звільненого працівника, не включається до оподатковуваного доходу цього працівника.

Джерело: ДПІ у Оболонському районі м.Києва ДПС

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»