• Посилання скопійовано

ПДФО, сплачений за фізособу, є додатковим благом!

Якщо оподатковуваний дохід нараховується (виплачується) фізособі податковим агентом, то ПДФО (військовий збір) нараховується, утримується та сплачується цим агентом виключно за рахунок такого доходу

ПДФО, сплачений за фізособу, є додатковим благом!

На цьому податківці наголошують у листі від 03.11.2016 р. №23653/6/99-99-13-02-03-15. І це дійсно передбачено нормами пп. "а" п. 176.2 ПКУ.  

Але на практиці, якщо, наприклад, дохід надається в негрошовій формі і з такого доходу фізично неможливо утримати податки, вони утримуються з решти доходів фізособи. Проти цього податківці не заперечують і іноді, навіть, самі радять так вчиняти.

Ось про негрошові доходи й поговоримо далі.

Добре, коли при їх виплаті є з чого утримати ПДФО та військовий збір. Наприклад, якщо працівнику надається додаткове благо в негрошовій формі, то податок (збір) з такого доходу можна утримати із його зарплати. 

А якщо в цьому місяці фізособі не надається інших доходів, ніж негрошові? Оскільки сплата ПДФО та військового збору є обов'язком податкового агента, на практиці в такому випадку вони сплачуються, але не утримуються з доходів фізособи.  

У коментованому листі ДФСУ зазначає: якщо податковий агент приймає рішення нарахувати та сплатити ПДФО (військовий збір) з такого доходу за рахунок власних коштів, то сума коштів у розмірі неутриманого податку (збору) є доходом у вигляді додаткового блага та оподатковується ПДФО (військовим збором) на загальних підставах. Фактично, до прийняття такого "рішення" прирівнюються усі випадки, коли ПДФО та військовий збір не утримується з доходів їх одержувача або якщо немає домовленості (бажано, письмової) про те, що він відшкодовує витрати податкового агента зі сплати такого податку (збору). 

Така позиція податківців насправді не нова, але пам'ятати про неї слід усім податковим агентам. Адже в такому випадку суму ПДФО та військового збору слід не тільки сплатити, а й нарахувати як додаткове благо: проведення Дт 949 Кт 641, 642. Втім, щоб персоніфікувати такий дохід, можно зробити проведення - Дт 949 Кт 377, Дт 377 Кт 641,642.

І тоді знову виникне питання щодо оподаткування цього додаткового блага і того, хто саме сплачуватиме нові ПДФО та війсковий збір з його суми. А ще цей дохід з ознакою доходу "126" та податок (збір) з його суми потрібно буде обов'язково відобразити в формі №1ДФ!  

Для того, щоб не сплачувати зайві "податки на податки", варто подбати про оформлення відшкодування ПДФО та військового збору фізособою, за яку вони були сплачені. В цьому випадку:

- такий податок (збір) не вважатиметься додатковим благом,

- їх сума не буде оподатковуватися та відображатися як окремий дохід в формі №1ДФ;

- в бухобліку сума отриманого відшкодування раніше визнаних витрат потрапить до складу доходів (Дт 301, 311 Кт 719). 

Однак, якщо домовленість про відшкодування ПДФО (військовий збір) буде оформлена у вигляді договору (угоди) перед нарахуванням та сплатою до бюджету, то можливі проведення Дт 377 Кт 641, 642 при нарахуванні податку, збору і Дт 301, 311 Кт 377 при їх відшкодуванні фізособою. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»