• Посилання скопійовано

Чи оподатковується дохід фізособи від продажу незавершеного будівництва

ДФСУ розглянула питання щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором доходу, отриманого від продажу нерухомого майна

Чи оподатковується дохід фізособи від продажу незавершеного будівництва

ДФСУ у листі від 22.12.2016 р. №13982/Ц/99-99-13-02-03-14 нагадує, що відповідно до п. 172.1 ПКУ  дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Згідно з п. 172.2 ПКУ дохід, отриманий від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у пункті 172.1 ПКУ, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 ПКУ, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

У такому самому порядку оподатковується дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва.

Відповідно до п. 172.3 ПКУ дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону.

Крім того, доходи, визначені ст. 163 ПКУ, є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

Отже, якщо об’єкта незавершеного будівництва не зазначено у п. 172.1 ПКУ, то дохід, отриманий фізичною особою - резидентом від продажу такого об’єкта, оподатковується ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»