• Посилання скопійовано

Нові правила оподаткування спадщини та подарунків - уже з 25 березня

Опубліковано Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини". Таким чином, спрощено оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця і скасовано оцінку майна при спадкуванні/ даруванні об'єктів, які оподатковуються за нульовою ставкою

Нові правила оподаткування спадщини та подарунків - уже  з 25 березня

Сьогодні, 24 березня, в "Голосі України" опубліковано Закон від 23.02.2017 р. № 1910-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини". Таким чином, 25 березня Закон набере чинності і застосовуватиметься до доходів, отриманих з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка.

 

Коротко про головні зміни

1)  За нульовою ставкою ПДФО тепер оподатковуватиметься й спадщина, успадкована членами сім’ї спадкодавця другого ступенів споріднення, а це: рідні брати та сестри, баба та дід, онуки.

Нагадаємо, що до цього часу не оподатковувалась лише спадщина, що успадковувалася членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти).

2) Аналогічні зміни торкнуться й подарунків, оскільки вони оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини. Тобто подарунки від родичів першого та другого ступеня споріднення будуть також оподатковуватися за нульовою ставкою.

3) Скасовано необхідність оцінки майна у разі:

  • спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою,
  • дарування об’єктів, які оподатковуються за нульовою ставкою.

В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом.

Читайте також: Нове в оподаткуванні спадщини та подарунків  

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»