• Посилання скопійовано

Доля сплати авансового внеску при спрямуванні до держбюджету частини чистого прибутку (доходу)

ДФСУ розглянула питання щодо обов’язку сплати авансового внеску з податку на прибуток державним унітарним підприємством при спрямуванні до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу)

Доля сплати авансового внеску при спрямуванні до держбюджету частини чистого прибутку (доходу)

ДФСУ у листі від 03.03.2017 р. №4487/6/99-99-15-02-02-15 пояснює, що з метою оподаткування податком на прибуток частина чистого прибутку (доходу) держпідприємства, що сплачується на користь його засновника, є дивідендами.

У разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів платник податку на прибуток — емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними ст. 137 ПКУ.

Крім випадків, передбачених пп. 57.1-1.3 ПКУ, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

Отже, у разі сплати частини чистого прибутку до державного чи місцевого бюджету платник податку сплачує авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів відповідно до пп. 57.1-1.2 ПКУ.

При цьому частина чистого прибутку, що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями, відображається в рядку 1.4 «Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток підприємств на суму виплачених дивідендів» додатка АВ до рядка 20 АВ декларації з податку на прибуток, затвердженої Наказом №897.

***

Читайте також: Оподаткування дивідендів за ставкою 9%: виправлено помилку щодо дати набрання чинності

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»