• Посилання скопійовано

Анулювання основної суми боргу: нюанси оподаткування

Якщо кредитор (банк) анулював основну суму боргу (кредиту), а не суми у розмірі різниці, то з метою оподаткування сума такого анульованого боргу вважається додатковим благом і включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковується ПДФО

Анулювання основної суми боргу: нюанси оподаткування

Це роз'яснила ДФСУ у листі від 28.03.2017 р. №4412/А/99-99-13-02-03-14.

Згідно з пп. 165.1.59 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включається сума, анульована кредитором у порядку, передбаченому законом щодо реструктуризації зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити).

Норми зазначеного підпункту поширюються на дохід, отриманий платником податку починаючи з 01.01.2016 р., за умови набрання чинності законом про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті.

Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи визначено ст. 179 ПКУ, згідно з п. 179.1 якої платник податку зобов'язаний подавати податкову декларацію.

При цьому сума податкового зобов'язання, зазначена в декларації, самостійно сплачується платником податку до 1 серпня року, що настає за звітним.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»