• Посилання скопійовано

Компенсація за затримку/скасування авіарейсу обкладається ПДФО та військовим збором

Податківці роз'яснили, що компенсація від авіакомпанії за затримку, скасування рейсу чи відмову у перевезенні включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах

Компенсація за затримку/скасування авіарейсу обкладається ПДФО та військовим збором

ДФС у м. Києві у листі від 29.03.2017 р. № 2267/К/26-15-13-01-10 нагадує, що згідно з пп. 164.2.14 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід у вигляді відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди.

Крім того, згідно з пп. "г" пп. 164.2.17 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у виглядісуми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов’язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно із розділом IV ПКУ.

Відповідно до пп. 14.1.47 ПКУ, додаткові блага - це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов'язаний з виконанням обов'язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV ПКУ).

З огляду на ці норми, податківці вважають, що дохід у вигляді:

  • компенсації від авіакомпанії за затримку, скасування рейсу чи відмову у перевезенні,
  • суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, нарахований (виплачений) юрособою фізособі,

включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»