• Посилання скопійовано

Подарунок нерезиденту: оподаткування та звітність

Вартість подарунку, отриманого фізособою-нерезидентом від юрособи - резидента, оподатковується ПДФО на загальних підставах. При цьому податковий агент у формі № 1ДФ зобов’язаний відобразити РНОКПП

Подарунок нерезиденту: оподаткування та звітність

ДФСУ у листі від 26.04.2017 р. №9030/6/99-99-13-02-03-15 нагадує, що доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами розд. IV ПКУ для нерезидентів) (пп. 170.10.1 ПКУ).

Відповідно до пп. 165.1.39 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2017 році - 800,0 грн), за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

У разі якщо доходи з джерелом їх походження в Україні виплачуються нерезиденту резидентом - юрособою або самозайнятою фізичною особою, такий резидент вважається податковим агентом нерезидента щодо таких доходів. Під час укладення договору з нерезидентом, умови якого передбачають отримання таким нерезидентом доходу з джерелом його походження в Україні, резидент зобов’язаний зазначити в договорі ставку податку, що буде застосована до таких доходів (пп. 170.10.3 ПКУ).

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18%.

Окрім того, він зобов’язаний подавати  податковий розрахунок за формою №1ДФ до контролюючого органу за місцем свого розташування. У графі 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта» форми №1ДФ відображається, зокрема, реєстраційний номер облікової картки платника податків, про якого надається інформація в податковому розрахунку.

Фізособа-нерезидент, яка отримує від юрособи-резидента подарунок, зобов’язана зареєструватися у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та надати податковому агенту реєстраційний номер облікової картки.

Отже, вартість подарунку, отриманого фізособою-неризидентом від юрособи - резидента, включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку – нерезидента та оподатковується ПДФО на загальних підставахПодатковий агент при нарахуванні (виплаті) на користь фізичної особи – нерезидента доходу у вигляді подарунку, у формі № 1ДФ зобов’язаний відобразити РНОКПП.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»