• Посилання скопійовано

Запропоновано внести зміни до ПКУ задля посилення захисту працівника у випадку затримки виплати зарплати

У ВРУ зареєстровано законопроект, яким пропонується внести зміни до статті 168 ПКУ щодо посилення захисту працівника у випадку затримки виплати заробітної плати

Запропоновано внести зміни до ПКУ задля посилення захисту працівника у випадку затримки виплати зарплати

25 липня 2017 року у ВРУ зареєстровано законопроект №7003 "Про внесення змін до статті 168 Податкового кодексу України щодо посилення захисту працівника у випадку затримки виплати заробітної плати". Його автором є нардеп С. Каплін.

Як зазначено у пояснювальній записці, у чинному законодавстві відсутні норми, які б гарантували працівнику достатній законодавчий захист права на своєчасне одержання винагороди за працю, та норми, які б гарантували працівнику адекватну компенсацію збитків, понесених ним внаслідок затримки зарплати.

Таким чином, сьогодні працівник зазнає значних прямих матеріальних збитків у разі несвоєчасної виплати йому зарплати, а роботодавець нічим не зобов’язаний компенсувати працівнику ці збитки. 

Зокрема, найбільш незахищеними залишаються працівники збанкрутілих і ліквідованих підприємств, незважаючи на те, що законодавством передбачено захист прав працівників підприємств-банкрутів. Ратифікувавши частину ІІ Конвенції № 173 про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця, держава гарантувала працівникам захист за допомогою привілею. Проте, практичний досвід використання цього інструменту в Україні засвідчив його недосконалість у разі недостатності ліквідаційного майна та потребує додаткового законодавчого регулювання на користь працівників.

З огляду на це, законопроектом №7003 пропонується внести ряд змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів, які:

  • посилюють відповідальність роботодавця за затримку заробітної плати;
  • забезпечують належний законодавчий захист права працівника на своєчасне отримання винагороди за працю;
  • гарантують працівнику позачергове отримання заборгованої заробітної плати та грошової компенсації збитків, понесених ним внаслідок порушення строків її виплати.

Нагадаємо також, що цього ж дня С. Каплін зареєстрував ще один законопроект, метою якого є забезпечення конституційних прав працівників на своєчасне та в повному обсязі отримання зарплати. Докладніше про нього читайте тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»