• Посилання скопійовано

Підприємець отримав знижку за програмою "Е-ваучер": що з ПДФО?

З метою оподаткування для підприємців-учасників програми "Е-ваучер" придбання товарів чи послуг зі знижками розглядається як частина безоплатно отриманих товарів (послуг)

Підприємець отримав знижку за програмою "Е-ваучер": що з ПДФО?

ДФС в Одеській області у листі від 19.08.2017 р. №1678/10/ІПК/15-32-13-01-09 зазначила, що сума знижки включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку виключно у випадку, якщо дана знижка носить індивідуальний (персональний) характер.

Програма "Е-ваучер", розроблена фахівцями Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва, допомагає дрібним і середнім виробникам плодоовочевої продукції подолати фінансовий бар'єр при купівлі якісних товарів і, пропонує учасникам такого проекту, придбання потрібних у господарстві матеріалів та товарів зі знижкою. При цьому, щоб отримати знижку, потрібно оформити заявку на отримання Е-ваучера, який надходить на мобільний телефон у вигляді SMS-повідомлення зі спеціальним кодом, за яким у встановлених магазинах можна придбати обраний товар за нижчою ціною, а саме - зі знижкою.

Під наданням Е-ваучера підприємцям мається на увазі зменшення суми оплати за товар чи послугу в розмірі та порядку, встановленими правилами "Програми Е-ваучер". При цьому код товару, а також сума Е-ваучера встановлюється для кожного учасника індивідуально згідно даної Програми. Учасник Програми отримує право на купівлю товару або послуги з моменту отримання SMS, яке має термін дії. Суму Е-ваучера не можна перевести в готівку чи перетворити на будь-який інший вид, крім такого, що обумовлений цими Правилами. Учасник "Програми Е-ваучер" не може передавати ваучер іншій особі, в тому числі іншому Учаснику Програми.

Підсумовуючи зазначене, податківці зазначають: за своєю правовою суттю знижка надана за Правилами "Програми Е-ваучер" є індивідуальною (персоніфікованою).

У разі отримання платником податку доходу у вигляді знижки, що має індивідуальний (персональний) характер, сума такої знижки включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Водночас, з метою оподаткування для фізосіб - підприємців учасників програми "Е-ваучер", придбання товарів чи послуг зі знижками розглядається як частина безоплатно отриманих товарів (послуг). При цьому слід враховувати положення п. 4 ст. 632 ЦКУ, відповідно до якого, якщо ціна у договорі не встановлена і не може бути визначена виходячи з його умов, вона визначається виходячи із звичайних цін, що склалися на аналогічні товари, роботи або послуги на момент укладення договору.

Своєю чергою, згідно з п. 177.8 ПКУ під час нарахування (виплати) фізичній особі - підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою - підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»