• Посилання скопійовано

Подарунок у вигляді корпоративних прав: наслідки для обох фізосіб

Одна фізособа іншій подарувала свою частку у статутному капіталі підприємства. Як слід оподатковувати та звітувати цим особам за результатами такої операції? Про це розповіли податківці у новому листі

Подарунок у вигляді корпоративних прав: наслідки для обох фізосіб

Коментар до листа ДФС від 26.09.2017 р. № 2054/Ф/99-99-13-02-03-14/ІПК 

Порядок оподаткування

У коментованому листі податківці роз’яснили порядок оподаткування дарунка у вигляді корпоративних прав. Але зупинимося спочатку на юридичній частині оформлення дарунку.

Відповідно до ст. 717 ЦКУ за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Дарунком можуть бути майнові права, якими дарувальник володіє або які можуть виникнути у нього в майбутньому. Податківці зазначають, що безкоштовна передача корпоративних прав є саме дарунком, а не відступленням права вимоги. Такий висновок вони роблять на підставі аналізу статей 512 та 717 ЦКУ.

Відповідно, сума дарунка, що надається фізичній особі іншою фізичною особою оподатковується ПДФО за правилами, зазначеними у ст. 174 ПКУ:

за ставкою 0% оподатковуються подарунки від членів сім’ї І та ІІ ступеня спорідненості. Членами сім’ї І ступеня споріднення вважаються батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї ІІ ступеня споріднення вважаються рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки. До того ж у такому разі не виникає необхідності оцінки такого майна. Про це ми детально писали у новині.

за ставкою 18% - подарунки від нерезидентів або отримані нерезидентами від резидентів;

за ставкою 5% - у інших випадках.

Не слід забувати й про оподаткування військовим збором оподатковуваної суми дарунку ПДФО за ставкою 1,5%.

 

Порядок звітування

Зверніть увагу, що у випадку передачі корпоративних прав юридичної особи однією фізичною особою іншій, така юридична особа не є податковим агентом і відповідно не несе обов’язків зі сплати ПДФО за таку фізичну особу.

Згідно з п. 174.3 ПКУ особами, відповідальними за сплату (перерахування) ПДФО до бюджету, є обдаровані, які отримали дарування.

Дохід у вигляді вартості дарованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації. Її слід подати до 1 травня року, наступного за роком отримання дарунку. Алгоритм її заповнення дивіться тут).

Далі на підставі цих даних до 1 серпня потрібно буде сплатити ПДФО та військовий збір до бюджету.

Але це правило не поширюється на фізосіб-нерезидентів, оскільки вони зобов'язані сплатити ПДФО до нотаріального оформлення об'єктів дарування.

Також від звітування звільняються обдаровані фізособи, які сплатили податки до нотаріального посвідчення.

І ще пам’ятайте, що з метою в подальшого оподаткування інвестиційного прибутку фізособи, що отримала у подарунок корпоративні права, інвестиційний актив вважається придбаним за вартістю, що дорівнює сумі державного мита та ПДФО, сплачених у зв'язку з таким даруванням. Тож всі квитанції щодо сплати перелічених платежів слід зберігати, щоб мати змогу відобразити витрати на придбання інвестиційного активу при його продажу.

Для фізособи, яка подарувала свою частку у статутному капіталі підприємства, дарунок прирівнюється до продажу такого інвестиційного активу. Про наслідки в оподаткуванні та звітуванні у такому разі читайте тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»