• Посилання скопійовано

Юрособа-орендар компенсує вартість комунальних послуг фізособі: що з ПДФО?

Податківці надали роз'яснення щодо оподаткування доходу у вигляді компенсації вартості спожитих комунальних послуг, отриманого фізособою від юрособи-орендаря

Юрособа-орендар компенсує вартість комунальних послуг фізособі: що з ПДФО?

ДФСУ у листі від 07.12.2017 р.  №2864/6/99-99-13-02-03-15/ІПК зазначає, що дохід, отриманий платником податку — фізособою як додаткове благо у вигляді суми грошового відшкодування будь-яких витрат такого платника, обкладається ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

Таких висновок був зроблено на підставі норми пп. 164.2.17 ПКУ.

Але в іншому  своєму роз’ясненні податківці розповідали детально про порядок оподаткування відшкодування комунальних послуг фізособі-орендодавцю (хоча це роз’яснення стосувалося ФОП-орендодавця)  в залежності від укладених договорів. 

На підставі норм ст. 283286 ГКУ податківці навели два алгоритми оподаткування:

1) Якщо сплата комунальних платежів передбачена договором оренди, то відшкодована орендарем сума комунальних послуг платнику повністю включається до доходу платника податку від провадження ним діяльності з надання послуг (надання нерухомості в оренду).

2) Якщо договором оренди не передбачено сплату орендарем комунальних платежів, але такі платежі відшкодовуються орендарем фізичній особі – підприємцю, то сума цих платежів включається до доходу платника податку та оподатковується, за винятком платників єдиного податку II групи.

Про це та про відображення доходів у формі №1ДФ читайте у нашому коментарі>>

Автор: Русанова Ганна

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»