• Посилання скопійовано

Оподаткування поворотної фінансової допомоги, наданої фізособі

Надання фізособам поворотної фінансової допомоги або позики – це типова операція сьогодення. Але при цьому слід пам’ятати правила оподаткування, встановлені ПКУ для цієї операції

Оподаткування поворотної фінансової допомоги, наданої фізособі

Коментар до листа ДФСУ від 14.12.2017 р. №2992/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

У коментованому листі податківці нагадують про норми ПКУ, встановлені пп. 165.1.31 ПКУ: до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи не включається основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку.

Але при цьому слід пам’ятати, що термін «поворотна фінансова допомога» трапляється лише в ПКУ. В ЦКУ таким виплатам відповідає позика, надана у грошовій формі. А ще в ПКУ є власне визначення терміну «позика», яке відрізняється від визначення в ЦКУ. Та з метою оподаткування визначення, встановлені ПКУ, мають пріоритет. Отже, як не назви договір, за яким надаєш кошти фізособі, щоб зрозуміти, чи є такі кошти оподаткованим доходом, слід аналізувати його зміст. 

Податківці нагадують про основні правила: 

1) Яким видом оподаткованого доходу може стати ця виплата?

На думку податківців, є ризик визнання цих коштів  додатковим благом. За визначенням додаткове благо - це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов'язаний з виконанням обов'язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV ПКУ) (пп. 14.1.47 ПКУ).

2) Водночас позика за ПКУ - це грошові кошти, що надаються резидентами, які є фінансовими установами, або нерезидентами, крім нерезидентів, які мають офшорний статус, позичальнику на визначений строк зі зобов'язанням їх повернення та сплатою процентів за користування сумою позики (пп. 14.1.267 ПКУ). Тобто у розумінні ПКУ позику надають виключно фінансові установи або нерезиденти, крім нерезидентів, які мають офшорний статус. 

3) Сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення є поворотною фінансовою допомогою (пп. 14.1.257 ПКУ).

Тобто договір в такому випадку укладається за вимогами ЦКУ (щоб усе було правильно з юридичної точки зору). Щоб кошти, що надаються фізособі, не потрапили під оподаткування, в цьому договорі обов’язково повинна бути умова про їх повернення. А отже, сторони укладають договір позики. 

Але з метою оподаткування сума коштів, отримана за таким договором, позикою вважатися не буде (якщо тільки її не надає фінустанова або нерезидент, які мають право надавати процентні позики і кредити). Така сума буде мати статус поворотної фінансової допомоги (не зважаючи на назву договору і те, як ці кошти називатимуться в цьому договорі). 

Таким чином, як наголошують податківці у коментованому листі, при виплаті податковим агентом - юрособою (роботодавцем) своєму працівнику поворотної фінансової допомоги на підставі договору про безвідсоткову поворотну позику, сума такої допомоги не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника, тобто не оподатковується ПДФО. А отже, і військовим збором.

А від себе ми нагадаємо – хоч дохід і не оподаткований, не забудьте зазначити його у податковому розрахунку за формою №1ДФ в звітному періоді (кварталі) надання такої позики. При цьому у розділі І така позика відображатиметься з ознакою доходу 153. Ми про це писали тут.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»