• Посилання скопійовано

Чи має право член фермерського господарства на дитячу податкову соцпільгу?

ДФС повідомляє: член фермерського господарства має право на податкову соціальну пільгу на підставі пп. 169.1.2 ПКУ за умови, якщо він отримує зарплату, яка у формі №1ДФ відображається за "101" ознакою доходу

Чи має право член фермерського господарства на дитячу податкову соцпільгу?

Податківці із Рівненської області навели порядок визнання доходу членів фермерського господарства на підставі Методичних рекомендацій з організації та ведення бухгалтерського обліку в селянських (фермерських) господарствах, затверджених наказом Мінагропрому від 02.07.2001 р. №189.

По-перше, одержаний господарством дохід визначається за видами діяльності та в цілому по господарству.

По-друге, він зменшується на суму витрат за рахунок прибутку. Визначений дохід розподіляється між членами господарства пропорційно трудовому внеску кожного з них і використовується для визначення заробітку, утримань і відрахувань на соціальні заходи згідно з чинним законодавством.

По-третє, цей дохід відображається податковим агентом у податковому розрахунку за ф. №1ДФ за  ознакою доходу «127».

Нагадаємо, що за пп. 169.1.2 ПКУ ПСП незалежно від її виду має застосовуватися тільки до зарплати. Тому до розподіленого прибутку ПСП не може застосовуватися.

Але відповідно до ст. 27 Закону № 973 трудові відносини у фермерському господарстві базуються на основі праці його членів. У разі виробничої потреби фермерське господарство має право залучати до роботи в ньому інших громадян за трудовим договором та виплачувати їм заробітну плату.

Отже, член фермерського господарства має право на ПСП за умови, якщо він отримує саме заробітну плату, перебуваючи у трудових відносинах з фермерським господарством. У формі №1ДФ нарахована зарплата відображається за ознакою доходу «101».

Джерело: ДФС у Рівненській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»