• Посилання скопійовано

Як Мінфін пропонує контролювати статки заможних українців? Оприлюднено проект змін до ПКУ

Мінфін оприлюднив до обговорення законопроект, яким пропонується запровадити критерії визначення фізосіб з високими статками, взяття такої категорії на облік та щорічне подання ними декларації про доходи

Як Мінфін пропонує контролювати статки заможних українців? Оприлюднено проект змін до ПКУ

12 квітня 2018 року Мінфін повторно презентував для публічного обговорення проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо критеріїв визначення осіб з високими статками» (завантажити). Вперше цей законопроект був оприлюднений у січні 2018 року.

 

Що пропонується?

Законопроект розроблено на виконання Стратегії щодо реформування системи управління державними фінансами на 2017–2020 роки. Ним, зокрема, передбачається: 

  • запровадження критеріїв визначення фізичних осіб з високими статками, взяття такої категорії на облік та щорічне подання податкової декларації (незалежно від утримання податковими агентами ПДФО та військового збору з їхніх доходів). За несвоєчасне подання таким платником податку річної декларації про доходи пропонується штрафувати у розмірі 10% суми нарахованого ПДФО; 
  • отримання ДФС доступу до інформації про банківські рахунки зазначеної категорії фізичних осіб;
  • розширення обсягу інформації, що надаватиметься банківськими установами на письмову вимогу органів доходів і зборів щодо банківських рахунків осіб з високими статками, за умови належного захисту таких даних.

 

Хто вважатиметься особою з високими статками?

За проектом Закону, особа з високими статками – це платник податку – фізична особа – резидент, з урахуванням положень пп. «в» пп. 14.1.213 ПКУ, яка відповідає одному з таких критеріїв:

  • є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) великого платника податків;
  • прямо чи опосередковано володіє 10 і більше відсотками статутного (складеного) капіталу або права голосу придбаних акцій (часток) юридичної особи, що є податковим резидентом іншої держави та задекларувала (отримала) дохід за попередній податковий (звітний) рік 10 і більше мільйонів євро;
  • загальний річний оподатковуваний дохід за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 мільйонів гривень.

 

Що це дасть?

На думку Мінфіну, це забезпечить впровадження світової практики у роботі з платниками податків, що мають великі статки, та ефективний контроль щодо повноти та своєчасності сплати податків.

 

Додаткові матеріали:

Проект Закону України "Провнесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо критеріїв визначення осіб з високими статками" (завантажити).

Аналіз регуляторного впливу (завантажити).

Додаток 1. Витрати на одного суб'єкта господарювання великого і середнього підприємництва, які виникають внаслідок дії регуляторного акта за Альтернативою 1 (завантажити).

Додаток 2. Бюджетні витрати на адміністрування регулювання для суб'єктів великого і середнього підприємництва (завантажити).

Порівняльна таблиця до проекту Закону (завантажити).

Пояснювальна записка (завантажити).

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»