• Посилання скопійовано

Сплатили за аудиторський сертифікат для працівника – сплатіть і податки з такого доходу

З різних причин роботодавці сплачують за те, щоб його бухгалтер мав сертифікат аудитора. Хтось – для престижу і зростання рівня власних кадрів. Для когось наявність в штаті аудитора – це умова, встановлена державою. Як оподатковується така оплата ПДФО та ВЗ, – роз’яснює ДФСУ

Сплатили за аудиторський сертифікат для працівника – сплатіть і податки з такого доходу

Коментар до індивідуальної консультації 

від 06.04.2018 р. №1473/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Плата за сертифікат аудитора – правові підстави

У коментованому листі зазначається, що аудитором може бути фізична особа, яка має сертифікат, що визначає її кваліфікаційну придатність на заняття аудиторською діяльністю на території України.

Тобто це документ, який підтверджує не лише рівень знань (успішне складання відповідного іспиту), а й право здійснювати діяльність як аудитор.

Сертифікація (визначення кваліфікаційної придатності на зайняття аудиторською діяльністю) аудиторів здійснюється Аудиторською палатою України. Наявність необхідного обсягу знань для отримання сертифіката визначається шляхом проведення письмового кваліфікаційного іспиту за програмою, затвердженою Аудиторською палатою України.

І ось найголовніше - за проведення сертифікації справляється плата в розмірі, встановленому Аудиторською палатою України, виходячи з кошторису витрат на утримання Аудиторської палати України. При цьому не так важливо те, якою буде сума цієї плати, а те, хто оплатить таку сертифікацію. Якщо сам працівник (за рахунок власних коштів), то проблем немає. А ось якщо роботодавець (будь-яким шляхом напряму Аудиторській палаті чи шляхом відшкодування витрат працівнику) – виникає дохід. А роботодавець стає податковим агентом.

 

 

Вартість сертифікації – додаткове благо

ДФСУ роз’яснює: перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку визначено ст. 165 ПКУ. Там цього виду доходу немає. Крім того пп. 1.7 п. 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ передбачено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у пп. 165.1.2165.1.18165.1.25165.1.52 ПКУ. Тобто, якщо цей дохід оподатковується ПДФО, обов’язково буде і ВЗ.

До речі, це не перша спроба оподаткувати процедуру оцінки професійного рівня працівників ПДФО та ВЗ. Раніше податківці роз’яснювали, що навіть звичайна атестація на робочому місці є додатковим благом працівника. Що ми заперечували тут. Але витрати на атестацію, яку проводить роботодавець, хоча б треба ще порахувати. А тут – все просто, адже є платіжний документ, ще й персоніфіковано, за кого і скільки сплачено.

Таким чином, якщо плату за проведення Аудиторською палатою України сертифікації фізичної особи (працівника) як аудитора здійснює юридична особа (роботодавець), то сума такої плати включається роботодавцем до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого працівника як додаткове благо та оподатковується ПДФО і ВЗ на загальних підставах.

Від себе нагадаємо ці підстави:

1) цей дохід вважатиметься наданим у не грошовій формі. А отже, коли будете рахувати ПДФО, не забудьте застосувати коефіцієнт за п. 164.5 ПКУ. А ось ВЗ рахуватиметься із самої суми оплаченої сертифікації;

2) такий дохід треба показати в формі №1ДФ. Податківці у своєму роз’ясненні не пишуть, із якою ознакою доходу, але, враховуючи те, що вони його класифікують як додаткове благо, код ознаки доходу буде «126»;

3) коли сплачувати податки з такого доходу, визначає ст. 168 ПКУ. Якщо роботодавець платить Аудиторській палаті, то сплатити ПДФО та ВЗ можна протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого платежу (пп. 168.1.4 ПКУ). А ось якщо відшкодовуються витрати працівника на оплату такої сертифікації – граничний строк сплати податків зсувається і становитиме три банківські дні з дати такого відшкодування.

 

 

Чи треба буде нараховувати і сплачувати ЄСВ при такій виплаті?

У Переліку №1170 зазначені, зокрема, такі виплати за рахунок роботодавця, на які ЄСВ не нараховується:

- витрати на підготовку та перепідготовку кадрів (крім суми зарплати, що зберігається за основним місцем роботи працівників, за час їх навчання з відривом від виробництва в системі підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів), а саме:

  • витрати на оплату навчання працівників у вищих навчальних закладах та установах підвищення кваліфікації, професійної підготовки та перепідготовки кадрів;
  • стипендії слухачам підготовчих відділень, студентам, аспірантам, направленим підприємствами на навчання з відривом від виробництва у вищі навчальні заклади;
  • оплата проїзду до місцезнаходження навчального закладу та назад;
  • витрати, пов'язані з організацією навчального процесу (придбання навчального матеріалу, оренда приміщень);

- витрати на платне навчання працівників і членів їх сімей, не пов'язане з виробничою необхідністю, згідно з договором між підприємством та навчальним закладом.

Тобто все впирається в те, чи можна вважати Аудиторську палату України навчальним закладом або хоча б установою підвищення кваліфікації працівників. На жаль, оскільки така сертифікація передбачає визначення кваліфікаційної придатності на зайняття аудиторською діяльністю, а не навчання, то зазначені виключення тут не діють.

Тому, тут, на нашу думку, ЄСВ сплачувати доведеться. Звісно, в самій ст. 7 Закону №2464 такого доходу, як вартість аудиторського сертифікату або додаткового блага, немає. Але є зарплата і перелік виплат, які прирівнюються до неї з метою нарахування ЄСВ, зараз визначається за Інструкцією №5 (пп. 5 п. 3 розділу IV Інструкції №449). А отже, з великою вірогідністю податківці вважатимуть таку оплату складовою фонду оплати праці.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»