• Посилання скопійовано

Чи можна уточнити показники в декларації про доходи, якщо в ЄДР уже є запис про припинення підприємницької діяльності?

Якщо фізособа після внесення запису до ЄДР про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності, самостійно виявила помилки у раніше поданій декларації про майновий стан і доходи, то така фізособа зобов’язана подати уточнену декларацію, – ДФСУ

Чи можна уточнити показники в декларації про доходи, якщо в ЄДР уже є запис про припинення підприємницької діяльності?

ДФСУ у підкатегорії 104.09 ресурсу «ЗІР» нагадує, що фізособи, щодо яких проведено держреєстрацію припинення підприємницької діяльності фізособи – підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Уточнення (виправлення) сум податкового зобов’язання фізичних осіб - підприємців при самостійному виявленні помилок здійснюється у розд. VII «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах» Декларації, де вказується сума, на яку збільшується (зменшується) податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб або військового збору у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

При цьому в рядку 27 Декларації вказується сума штрафу, яка розраховується платником податку самостійно у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок згідно з п. 50.1 ПКУ.

Сума пені, нарахована платником податку самостійно, вказується у рядку 28 Декларації відповідно до пп. 129.1.3 ПКУ, нарахування якої розпочинається після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання.

Згідно з пп. 6 п. 11.18 розд. XI Порядку №1588 після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа - платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.

Державна реєстрація (реєстрація) припинення підприємницької діяльності фізичної особи не припиняє її зобов’язань, що виникли під час провадження підприємницької діяльності та не змінює строків, порядків виконання таких зобов’язань та застосування санкцій за їх невиконання (абзац другий пп. 65.10.8 ПКУ, пп. 4 п. 11.18 розд. XI Порядку №1588).

Таким чином, якщо фізична особа після внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, самостійно виявила помилки у раніше поданій Декларації, така фізична особа зобов’язана подати уточнену Декларацію.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»