• Посилання скопійовано

Ломбард продає заставлене майно: що з ПДФО та військовим збором?

ДФСУ в черговій індивідуальній консультації розповіла про оподаткування кредиту, отриманого фізособою в ломбарді, і про наслідки неповернення такого кредиту

Ломбард продає заставлене майно: що з ПДФО та військовим збором?

В індивідуальній консультації від 20.08.2018 р. №3594/6/99-99-15-01-15/ІПК ДФСУ наголошує на двох фактах: 

  • протягом строку дії відповідного договору основна сума кредиту, отриманого платником податку - фізичною особою від ломбарду, не оподатковується ПДФО та військовим збором;
  • у разі неповернення грошових коштів у вигляді фінансового кредиту у термін, встановлений договором, сума такого кредиту включається податковим агентом до оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується на загальних підставах.

Наведене ґрунтується на нормах пп. 165.1.29 ПКУ, за яким не є оподаткованим доходом фізособи основна сума кредиту, що отримується платником податку (протягом строку дії договору), у тому числі фінансового кредиту, забезпеченого заставою, на визначений строк та під проценти. 

Але не слід забувати й те, що ломбард, як правило, надає  кредити під заставу майна фізособи. І після відмови повернути кредит або якщо кредит не повернено вчасно, ломбард має право таке майно продати, а виручку від продажу спрямувати на погашення кредиту. Сума виручки, яка перевищує суму боргу, сплачується боржнику. 

Все це зрозуміло, але виникає питання: чи слід утримувати ПДФО та ВЗ з такої виручки? І хто це має зробити, ломбард чи сама фізособа (шляхом річного декларування)? 

У цьому ж листі ДФСУ нагадує ще одну норму ст. 165 ПКУ (про неоподатковані доходи).

За пп.  165.1.16 ПКУ доходи, отримані внаслідок реалізації заставленого майна, майна платника податку при зверненні стягнення фінансовою установою на таке майно у зв’язку з невиконанням платником податку своїх зобов'язань за договором кредиту (позики), не оподатковуються ПДФО (а, значить, і ВЗ). 

Але ця ж норма містить обов’язкову умову, при виконанні якої дохід від відчуження заставного майна не є об’єктом оподаткування ПДФО. І податківці звертають на це увагу!

Дійсно, сума виручки від продажу об’єкта застави за кредитом не буде оподатковуватися ПДФО та ВЗ – але лише за умови, що таке майно було придбано за рахунок такого кредиту (позики). 

Отже, якщо фізособа надає у заставу майно, придбане до отримання такого кредиту чи позики,  операція з продажу такого майна є оподаткованою, а ломбард – є податковим агентом. При цьому, на думку податківців, виплатою доходу буде не лише операція з виплати фізособі позитивної різниці між виручкою та сумою боргу, а й саме погашення боргу за рахунок такої виручки. Про це ми докладно писали тут.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»