• Посилання скопійовано

Фізособа повертає дарунок фізособі-дарувальнику: наслідки з ПДФО

Податківці в індивідуальній консультації розповіли про податкові наслідки повернення подарунку дарувальнику

Фізособа повертає дарунок фізособі-дарувальнику: наслідки з ПДФО

 Коментар до ІПК ДФС від 09.10.2018 р. №4366/Т/99-99-13-02-03-14/ІПК

Договірне оформлення

Насамперед податківці навели норми щодо порядку оформлення договірних відносин при даруванні майна. Зокрема, відповідно до п. 1 ст. 717 ЦКУ за договором дарування дарувальник передає або зобов'язується передати в майбутньому обдаровуваному безоплатно майно (дарунок) у власність.

При цьому договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню (п. 2 ст. 719 ЦКУ).

А от статтею 651 ЦКУ визначено підстави для зміни або розірвання договору. Зокрема, розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

При цьому відповідно до ст. 654 ЦКУ зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

На підставі вищенаведеної норми ЦКУ податківці вказали: якщо внаслідок розірвання договору дарування дарунок повернуто дарувальнику за взаємною згодою сторін, таку обставину слід розглядати як новий договір дарування. При цьому об’єкт оподаткування виникає у фізичної особи, якій повернуто подарунок.

Але нормами ПКУ такого порядку не встановлено. Тому платнику податків, який отримав ІПК, слід або дотримуватися її, або оскаржити її у судовому порядку.

У коментованій ІПК податківці згадали й правила оподаткування ПДФО та військовим збором дарунку.

 

Правила оподаткування дарунку

Статтею 174 ПКУ встановлено порядок оподаткування дарунку, отриманого фізособою у вигляді коштів, майна, майнових чи немайнових прав.

Згідно з пп. 174.2.2 ПКУ вартість будь-якого об'єкта дарування, що отримується у дарунок обдаровуваними, які не є членами сім’ї дарувальника першого та другого ступенів споріднення, оподатковується ПДФО за ставкою 5 %.

Відповідно до п. 174.3 ПКУ особами, відповідальними за сплату ПДФО до бюджету, є обдаровувані, які отримали дарунок.

Дохід у вигляді вартості отриманого у дарунок нерухомого майна у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній декларації про майновий стан. Цей обов’язок не стосується  обдаровуваних резидентів, які:

  • отримали у дарунок об'єкти, що оподатковуються ПДФО за нульовою ставкою;
  • сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів дарування.

Також вказаний дохід є об’єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Ставка військового збору становить 1,5 % об'єкта оподаткування ПДФО.

 ***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»