• Посилання скопійовано

Куди сплачується ПДФО, якщо працівник працює на дому?

Виконання роботи на дому дозволено законом і регламентується Положенням №275/17-99. Працівники-надомники мають ті ж самі гарантії, як і решта. Зокрема, їх праця оплачується із урахуванням мінімальних гарантій з оплати праці. Але до якого бюджету підприємству необхідно сплачувати ПДФО за таких працівників? Консультує ГУ ДФСУ у м. Києві

Куди сплачується ПДФО, якщо працівник працює на дому?

Що говорить закон

Відповідно до ст. 64 ГКУ підприємство може складатися з виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо).

Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

Але працівники, які працюють вдома, не є окремою структурною одиницею підприємства. Адже праця вдома характеризує місце виконання трудових обов’язків, а не те, хто приймає таких працівників на роботу, де ці працівники обліковуються та від кого отримують розпорядження.

Згідно з пп. 168.4.4 ПКУ юридична особа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених сплачувати податок відокремлених підрозділів, сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, за місцезнаходженням відокремлених підрозділів.

Відокремлений підрозділ, який уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) до бюджету податок, сплачує його за своїм місцезнаходженням одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів.  При цьому, поняття «відокремлені підрозділи» вживається у значенні, визначеному ЦКУ. Для розділу IV ПКУ – у визначенні ГКУ (пп. 14.1.30 ПКУ).

Тобто з цього визначення можна зробити висновок, що працівники підприємства, які працюють на дому не підпадають під визначення «відокремленого підрозділу» з метою визначення місця сплати ПДФО.

 

Що говорить ДФСУ

Відповідно до наведеного вище, ГУ ДФСУ у м. Києві у індивідуальній консультації від 24.04.2019 р. №1771/10/26-15-13-06-12-ІПК зазначає, що, у разі якщо підприємство не має в інших регіонах відокремлених підрозділів та/або власного чи орендованого майна, ПДФО із заробітної плати найманих працівників, які здійснюють трудові обов'язки за місцем свого проживання сплачується таким підприємством (податковим агентом) до місцевого бюджету за його місцезнаходженням незалежно від місця проживання таких працівників.

Зазначимо, що такий самий порядок сплати ПДФО київські податківці вважають за потрібне застосовувати і щодо тих працівників, праця яких має роз'їзний (пересувний) характер і регламентується Положенням №169/10-87.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»