• Посилання скопійовано

Особливості оподаткування військовим збором отриманої спадщини

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна, який оподатковується за нульовою ставкою ПДФО, звільняється від оподаткування військовим збором

Особливості оподаткування військовим збором отриманої спадщини

ДПС у Луганській області інформує, що Законом №71 внесено ряд змін до ПКУ, у тому числі в частині оподаткування доходів військовим збором.

Так, п. 16 - 1 підрозділу 10 розд. XX Перехідних положень ПКУ передбачено, що тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір.

Відповідно до пп. 1.1 п. 16 - 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ платниками військового збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 Кодексу, зокрема фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (пп. 1.2 п. 16 - 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Згідно з п. 163.1 ПКУ об’єктом оподаткування резидента є, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід до якого відповідно до пп. 164.2.10 ПКУ включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом ІV ПКУ.

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється ст. 174 ПКУ.

Так за нульовою ставкою ПДФО оподатковуються об’єкти спадщини, які перелічені у пп. 174.2.1 ПКУ.

Разом з цим Законом № 71, який набрав чинності з 13 березня 2015 року, п. 16 - 1 підрозділу 10 розд. XX ПКУ доповнено пп. 1.7, відповідно до якого звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичної особи та/або доходи, які оподатковуються за нульовою ставкою податку.

Враховуючи викладене, дохід у вигляді вартості успадкованого майна, який оподатковується за нульовою ставкою податку, звільняється від оподаткування військовим збором.

Одночасно слід зауважити, що кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно із правилами, встановленими розд. IV ПКУ для оподаткування спадщини (п. 174.6 ПКУ).

Джерело: ДПС у Луганській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»