• Посилання скопійовано

Умови звільнення від ПДФО компенсації вартості послуг з медичної діагностики

Податківці наполягають, що для уникнення оподаткування ПДФО компенсації медичному закладу вартості послуг з медичної діагностики фізособи необхідно, щоб така компенсація одночасно відповідала як пп. 165.1.19, так і пп. 170.7.4 ПКУ. Розглянемо, чи варто з ними погоджуватись

Умови звільнення від ПДФО компенсації вартості послуг з медичної діагностики

Коментар до ІПК ДПС від 18.05.2020 р. №2066/6/99-00-04-06-03-06/ІПК

Податківці у коментованій ІПК зазначають, що для звільнення від оподаткування ПДФО та ВЗ вартості безкоштовно отриманих послуг з медичної діагностики фізичною особою, в т. ч. дитиною до 18 років, повинні дотримуватись вимоги пп. 165.1.19 та пп. 170.7.4 ПКУ. Тобто з їх роз’яснення можна зробити висновок, що дотримуватись потрібно обох вимог, передбачених обома підпунктами.

В інакшому випадку такі доходи  включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника податку як додаткове благо, а юридична особа, яка їх надає, повинна виконати всі функції податкового агента, визначені ПКУ з відповідним їх відображенням у формі №1ДФ з ознакою доходу «126».

Проте, на нашу думку, такий підхід податківців є неправильним, оскільки фактично ці два підпункти визначають правила звільнення від оподаткування двох різних видів доходу. Відповідно повинні застосовуватись окремо, виходячи з виду такого доходу.

Зокрема, розглядаючи дані норми у аналітичному матеріалі нами було зроблено висновок, що:

  • норма, передбачена пп. 165.1.19 ПКУ, застосовується, якщо за своє лікування фізособа сплачує самостійно, а суб’єкт господарювання компенсує їй витрати або надає кошти наперед, але з конкретною метою. І щільно перевіряє їх цільове використання;

  • а от у випадку пп. 170.7.4 ПКУ надати таку допомогу коштами безпосередньо фізособі без оподаткування не можна. Адже головна умова – така допомога надається закладу охорони здоров’я.

Більш того, навіть у Довіднику ознак доходу, що застосовується при заповненні формі №1ДФ, передбачено два різні коди:

  • 143 «Допомога на лікування та медичне обслуговування», за яким відображаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця (пп. 165.1.19 ПКУ);

  • 169 «Благодійна, у тoмy числі гуманітарна допомога», за яким відображається сума благодійної допомоги, y тoмy числі гуманітарної допомога, якa надходить на йoгo користь y вигляді коштів aбo майна (безоплатно виконаної роботи, нaданої послуги) (п. 170.7 ПКУ). 

Та й самі податківці у своїй хоч і старій, але все ж таки консультації від 20.10.2015 р. №22129/6/99/99-17-03-03-15 зазначали, що з метою оподаткування доходи, отримані платниками податків відповідно до пп. 165.1.19 ПКУ та пп. «а» пп. 170.7.4 ПКУ, слід розглядати окремо, оскільки види таких доходів є різними.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»