• Посилання скопійовано

Для отримання податкової знижки з ПДФО треба надавати копії договорів: роз'яснення ДПС з прикладами

Крім розрахункових документів, які підтверджують витрати, включені до податкової знижки, з 23 травня 2020 р. податківцям слід надавати й копії договорів за їх наявності. У них обов'язково повинно бути відображено вартість відповідних товарів (робіт, послуг) і строк оплати за них

Для отримання податкової знижки з ПДФО треба надавати копії договорів: роз'яснення ДПС з прикладами

Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі - Закон № 466-ІХ) внесені зміни до підпунктів 166.2.1 та 166.2.2 пункту 166.2 статті 166 ПКУ, відповідно до яких уточнено перелік документів, які підтверджують витрати, що включаються до складу податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи послуги).

Також встановлено, що копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ.

У разі якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

 

Стосовно надання копій договорів

Кожен випадок суспільних відносин, що виникають в процесі реалізації прав та обов'язків фізичних і юридичних осіб регулюється спеціальними законами, які визначають порядок таких відносин.

За змістом положень ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов'язків. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ст. 627 ЦКУ).

Цивільне законодавство допускає укладання правочинів як в усній, так і в письмовій формах. Водночас спеціальне законодавство може передбачати обов'язкове укладання договору.

Таким чином, при застосуванні статті 166 Кодексу, зокрема щодо надання копій договорів за їх наявності, слід керуватися спеціальними законами, якими регулюється конкретний випадок цивільно-правових відносин. Приклади наведено у додатку.

***

Читайте такожЗ 23 травня змінено правила підтвердження податкової знижки

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Кіровоградській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»