• Посилання скопійовано

Сплата ПДФО за місцем знаходження виробничих підрозділів: нова законодавча ініціатива

Законопроєкт №4062 пропонує перераховувати суми ПДФО, нараховані відокремленим та/або виробничим структурним підрозділом на користь фізосіб, за звітний період до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого підрозділу

Сплата ПДФО за місцем знаходження виробничих підрозділів: нова законодавча ініціатива

7 вересня 2020 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №4062 "Про внесення змін до статей 14 та 168 Податкового кодексу України щодо зарахування податку з доходів фізичних осіб по місцю знаходження виробничих підрозділів". Його автором є нардеп зі "Слуга народу" І. Васильєв.

Пункт 14.1 ПКУ пропонують доповнити новим пп. 14.1.30¹. За ним, поняття "виробничий структурний підрозділ" для розділу IV ПКУ (оподаткування ПДФО) вживається у визначенні Господарського кодексу України.

Крім того, уточнюється порядок сплати (перерахування) ПДФО до бюджету. У новій редакції будуть викладені пп. 168.4.2–168.4.4 ПКУ. Згідно з ними, такий порядок застосовується всіма юридичними особами, у тому числі такими, що мають відокремлені підрозділи (філії, відділення, представництва) та/або виробничі структурні підрозділи (виробництва, цехи, відділення, дільниці, бригади, бюро, лабораторії тощо), що розташовані на території іншої територіальної громади, ніж така юридична особа, а також відокремленими підрозділами та/або виробничими структурними підрозділами, яким в установленому порядку надано повноваження щодо нарахування, утримання і сплати (перерахування) до бюджету податку.

У разі прийняття рішення про створення відокремленого підрозділу (філії, відділення, представництва) та/або виробничого структурного підрозділу (виробництва, цеху, відділення, дільниці, бригади, бюро, лабораторії тощо) юридична особа має повідомити про це контролюючі органи за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням таких новостворених підрозділів.

 

Суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом та/або виробничим структурним підрозділом на користь фізосіб, за звітний період пропонують перераховувати до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу (філії, відділення, представництва) та/або виробничого структурного підрозділу (виробництва, цеху, відділення, дільниці, бригади, бюро, лабораторії тощо).

 

У разі якщо виробничий структурний підрозділ (виробництво, цех, відділення, дільниці, бригада, бюро, лабораторія тощо) не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО за такий виробничий структурний підрозділ, усі обов’язки податкового агента виконує відокремлений підрозділ. Податок на доходи, нарахований працівникам виробничого структурного підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого виробничого структурного підрозділу.

Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО за такий відокремлений підрозділ та/або виробничий структурний підрозділ, усі обов’язки податкового агента виконує юридична особа. Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу та/або виробничого структурного підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу та/або виробничого структурного підрозділу.

Юрособа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених сплачувати податок відокремлених підрозділів та/або виробничих структурних підрозділів, відокремлений підрозділ, який уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) до бюджету податок за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених виробничих структурних підрозділів, виробничий структурний підрозділ (виробництво, цех, відділення, дільниця, бригада, бюро, лабораторія тощо), який уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) до бюджету податок, за своїм місцезнаходженням одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів, сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні рахунки, відкриті в органах, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, за місцезнаходженням відокремлених підрозділів та/або виробничих структурних підрозділів.

Органи, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, в установленому Бюджетним кодексом України порядку розподіляють зазначені кошти згідно з нормативами, визначеними Бюджетним кодексом України, та спрямовують такі розподілені суми до відповідних бюджетів.

Необхідність усіх цих змін законотворець пояснює тим, що поняття «відокремлений підрозділ» звужує коло території зі сплати ПДФО тільки за місцезнаходженням «відокремленого підрозділу».

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2021 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»