• Посилання скопійовано

Профспілка роздає захисні маски? Треба сплатити ПДФО та ВЗ!

Податківці розповіли, що на відміну від роботодавців, вартість наданих профспілкою захисних масок своїм членам включається до їх оподатковуваного доходу, з якого утримується ПДФО та ВЗ

Профспілка роздає захисні маски? Треба сплатити ПДФО та ВЗ!

Коментар до ІПК від 19.08.2020 р. №3464/ІПК/99-00-04-05-03-06

Нагадаємо, що існує така пільга з ПДФО (а отже, і з ВЗ): не належить до оподаткованого доходу фізособи вартість мийних і знешкоджувальних засобів, а також спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, якими роботодавець забезпечує платника податку відповідно до Закону «Про охорону праці» (пп. 165.1.9 ПКУ).

Тобто, роботодавці можуть забезпечувати своїх працівників масками та антисептиками, не сплачуючи при цьому додаткових податків. А ось якщо цим займається профспілка – ситуація інша.

Податківці в ІПК від 19.08.2020 р. №3464/ІПК/99-00-04-05-03-06 чітко розрізняють поняття «роботодавець» та «профспілка», наводячи визначення:

  • первинна організація профспілки – це добровільне об'єднання членів профспілки, які, як правило, працюють на одному підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності і виду господарювання або у фізичної особи, яка використовує найману працю, або забезпечують себе роботою самостійно, або навчаються в одному закладі освіти;
  • роботодавець – це власник підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності, галузевої належності або уповноважений ним орган (керівник) чи фізична особа, яка відповідно до законодавства використовує найману працю;
  • працівник – це фізична особа, яка працює на підставі трудового договору на підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи, яка використовує найману працю.

Таким чином профспілкова організація, на думку податківців, у розумінні Закону №1045 не є роботодавцем, а її члени – не є її працівниками. І ми з цим цілком погоджуємось. Крім, хіба що, ситуації, коли член профспілки водночас є її найманим працівником.

Тому вартість засобів індивідуального захисту, якими профспілкова організація забезпечує своїх членів (що не є її працівниками), включається до їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як додаткове благо та оподатковується ПДФО і ВЗ на загальних підставах. А які ж це «загальні підстави»?

 

Як оподатковуються такі доходи?

Оскільки додаткове благо надається у вигляді засобів індивідуального захисту (тобто, у натуральній формі), то з метою оподаткування ПДФО вартість такого доходу збільшується на «натуральний» коефіцієнт, обчислений за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ. Зараз він становить 1,21951.

При розрахунку військового збору «натуральний» коефіцієнт не застосовується.

Разом з цим, профспілка як податковий агент, має відобразити такий дохід у розрахунку за формою №1ДФ. Такий дохід відображається під ознакою доходу «126».

 

Чи можна уникнути оподаткування?

У коментованій ІПК податківці зауважують, що оподаткування доходів фізичних осіб, одержаних у вигляді додаткового блага, виходячи з положень ПКУ, розглядається лише у разі їх одержання безпосередньо конкретним платником податку.

Тому у разі якщо маски видаються членам профспілки не персоніфіковано (наприклад, встановлено упаковку з одноразовими масками, які всі члени профспілки можуть використовують за потреби), їх вартість не буде включатись до оподатковуваного доходу її членів.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»