• Посилання скопійовано

Ставки ПДФО на дивіденди слід збільшити: вважає Любченко

За словами Любченка, необхідно привести ставки ПДФО, отримані за рахунок дивідендів або операцій з цінними паперами (у тому числі з сертифікатами інвестиційних фондів), до 18%

Ставки ПДФО на дивіденди слід збільшити: вважає Любченко

Встановленню більш справедливої системи оподаткування в Україні сприятиме гармонізація систем оподаткування інструментів фінансового сек тору та пасивних доходів фізичних осіб. Про це Голова ДПС Олексій Любченко розповів у своїй статті, розміщеній у виданні «Дзеркало тижня».

На його думку, левова частка доходів найзаможніших домогосподарств забезпечується за рахунок пасивних доходів, у тому числі завдяки володінню ними корпоративними правами та грошовими коштами через інвестиційні фонди. Це суттєво знижує ефективну ставку податку для таких фізичних осіб.

«Це створює можливості для оптимізації оподаткування, у тому числі з використанням інститутів спільного інвестування, а також порушує принцип справедливого оподаткування для всіх учасників фінансового сектору та фінансових інструментів. З огляду на це необхідно привести ставки податку на доходи фізичних осіб, отримані за рахунок дивідендів або операцій з цінними паперами (у тому числі з сертифікатами інвестиційних фондів), до рівня стандартної ставки податку на доходи фізичних осіб», – впевнений Олексій Любченко.

За його словами, це дозволить відновити здорові пропорції оподаткування доходів і заощаджень фізичних осіб та знизити нерівність в оподаткуванні, внаслідок якої бідніші верстви населення сплачують більше податків (відносно свого рівня доходу), ніж багаті верстви.

 

Від редакції: Нагадаємо, що наразі згідно з пп. 167.5.1 ПКУ ставку податку встановлено у розмірі 18% – для пасивних доходів, крім зазначених у пп. 167.5.2 та 167.5.4 ПКУ.

Відповідно до пп. 167.5.2 ПКУ ставку податку встановлено у розмірі 5% – для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами – платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування).

Для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток, ставку податку встановлено у половинному розмірі ставки, встановленої у п. 167.1 ПКУ, – 9%.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»