• Посилання скопійовано

Як повернути частину грошей за навчання?

Оформити податкову знижку може сам студент або член його сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік)

Як повернути частину грошей за навчання?

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (території обслуговування: Амур-Нижньодніпровський, Індустріальний, та Самарський райони м. Дніпра) нагадує. Гроші за навчання можна частково повернути у вигляді податкової знижки, згідно ст. 166 ПКУ.

Відшкодовуються витрати на оплату навчання у дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної освіти, професійно – технічної та вищої освіти.

Отримати податкову знижку на навчання можуть громадяни України, які офіційно працюють, а отже є платниками податку на доходи фізичних осіб і мають реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі – РНОКПП) або довідку про присвоєння ідентифікаційного номера платника податків. Якщо такого номера немає, то податкова знижка може бути надана тільки в разі наявності спеціальної відмітки в паспорті про відмову від прийняття РНОКПП через релігійні переконання.

Оформити податкову знижку може сам студент (якщо він має офіційний заробіток, з якого сплачує податок) або член його сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік).

Податкова знижка діє тільки щодо загального річного оподаткованого доходу, отриманого у вигляді заробітної плати протягом звітного року та розраховується у розмірі 18 відсотків від вартості навчання, проте сума не може перевищувати розмір річної заробітної плати мінус відрахування.

Скористатись податковою знижкою можна лише раз на рік до 31 грудня року наступного за звітним, тобто декларацію, з метою оформлення податкової знижки за 2020 рік треба подати у податкові органи не пізніше 31 грудня 2021 року з наступним пакетом документів:

  • копія паспорту та ідентифікаційного коду;
  • довідку про заробітну плату за 2020 рік за формою №3;
  • копії квитанцій (чеків,платіжних доручень) за оплату навчання;
  • документи, що підтверджують ступень споріднення (свідоцтво про народження або про шлюб);
  • заява із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування.

З метою реалізації права на податкову знижку, декларація подається громадянами за місцем своєї податкової адреси в один із обраний платником податків спосіб подачі декларації: особисто або уповноваженою на це особою, поштою з повідомленням про вручення та з описом про вкладення або в електронній формі через Електронний кабінет.

Згідно ст. 179 ПКУ у разі ухвалення компенсації за навчання, кошти будуть переведені на банківський рахунок декларанта протягом 60 днів після надходження пакету документів.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»