• Посилання скопійовано

Реформування порядку сплати ПДФО: варіант від Гетманцева

Д. Гетманцев та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №8122-1 зі змінами до ПКУ щодо вдосконалення порядку нарахування, утримання та сплати (перерахування) ПДФО до бюджету

Реформування порядку сплати ПДФО: варіант від Гетманцева

25 жовтня Д. Гетманцев, Ю. Діденко та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №8122-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення порядку нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету".

Він є альтернативним до законопроєкту №8122, про який ми розповідали тут.

Як зазначено у пояснювальній записці, завданнями цього законопроєкту є забезпечення повноти надходження до місцевих бюджетів ПДФО, його справедливого розподілу між територіальними громадами та усунення розбіжності податкового законодавства щодо поняття відокремленого підрозділу та бюджету, до якого повинен сплачуватись (перераховуватись) ПДФО.

Проєктом Закону пропонується:

  • конкретизувати поняття відокремленого підрозділу;
  • зобов’язати у податковій звітності, яку подають роботодавці, зазначати код та категорію адміністративно-територіальної одиниці та території територіальної громади відповідно до Кодифікатора адміністративнотериторіальних одиниць та території територіальної громади, де знаходиться робоче місце працівника;
  • встановити, що у разі прийняття рішення про створення або переміщення на територію іншої територіальної громади відокремленого підрозділу юридична особа повідомляє про це контролюючі органи за своїм місцезнаходженням та за місцезнаходженням таких новостворених (переміщених) підрозділів у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;
  • встановити, що ПДФО може перераховуватись також на єдиний рахунок, згідно із статтею 351 ПКУ;
  • визначити, що ПДФО нарахований працівникам, які виконують надомну роботу, перераховується за місцезнаходженням робочого місця, визначеного згідно трудового договору про надомну роботу.

У разі прийняття  Закон набере чинності з 1 січня 2023 року.

Юрособи протягом шести місяців з дня набрання чинності змін до порядку обліку платників податку в частині повідомлення контролюючого органу про створення або переміщення на територію іншої територіальної громади відокремленого підрозділу юридичної особи повинні будуть повідомити контролюючі органи про відокремлені підрозділи, відомості про які відсутні у контролюючому органі, відповідно до цього порядку.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»