• Посилання скопійовано

Добові - 2023: які суми не оподатковуються ПДФО?

У 2023 році неоподатковувана ПДФО сума добових для відряджень у межах території України становить 670 грн, а для бюджетників сума залишиться на рівні 2022 року у сумі 300 грн

Добові - 2023: які суми не оподатковуються ПДФО?

Нагадаємо, що суми добових витрат працівників, які не оподатковуються ПДФО, встановлено пп. 170.9.1 ПКУ. Так:

  • у межах території України - не більше ніж 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження,
  • для відряджень за кордон - не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, в розрахунку за кожен такий день (пп. 170.9.1 ПКУ).

Мінімальна заробітна плата у місячному розмірі з 1 січня 2023 року становить 6700 грн. Про це ми писали тут

Отже, у 2023 році неоподатковувана ПДФО сума добових для відряджень у межах території України становить 670 грн.

Нагадуємо, що з 1 січня 2022 року суми витрат на відрядження (добові) державних службовців та інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами та установами, які повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів, встановлено у додатку 1 до постанови КМУ № 98 у такому розмірі:

  • 300 грн - у разі відряджень по Україні;
  • в конкретних сумах (виражених у доларах США) залежно від країни відрядження - для закордонних відряджень.

Сума збільшення розміру добових витрат на відрядження понад встановлені норми включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%) та відображається в єдиній звітності як додаткове благо.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»