• Посилання скопійовано

Обкладення ПДВ операцій з постачання нерезидентам послуг

Лист ДПСУ від 24.04.2012 р. №7222/6/15-3415-26 «Щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентам послуг»

Податкова відповіла на запит щодо порядку обкладення ПДВ операцій з постачання нерезидентам послуг, зазначених у п. 186.3 ст. 186 ПКУ.

Згідно з п. 186.3 ст. 186 Кодексу місцем постачання зазначених у цьому пункті послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як госпсуб'єкт, або -- за відсутності такого місця -- місце постійного чи переважного його проживання.

Представництво не є юрособою, але має свій власний код за ЄДРПОУ, діє на підставі положення, затвердженого юрособою (як правило, вищим органом юрособи), і може наділятися певним майном для здійснення своїх функцій (ст. 95 ЦКУ).

Представництво нерезидента діє лише в тій мірі, в якій його уповноважив такий нерезидент.

Отже, залежно від того, чи має отримувач послуги (нерезидент) постійне представництво на території України, необхідно враховувати договірні і фактичні відносини суб'єктів господарської діяльності. Якщо отримувачем послуг є безпосередньо нерезидент, то місце постачання послуги розташоване за межами території України і така операція не є об'єктом обкладення ПДВ.

Якщо нерезидент отримує послуги через представництво (тобто безпосереднім отримувачем послуг є представництво нерезидента), то місце постачання послуги розташоване на митній території України, і в цьому разі операція постачання послуг є об'єктом обкладення ПДВ.

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»