• Посилання скопійовано

ПДВ з послуг: місце поставки послуг отриманих нерезидентом або через його представництво

Лист ДПС України від 24.04.2012 р. №7222/6/15-3415-26 «Щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентам послуг, зазначених у п. 186.3 ст. 186 Податкового кодексу України»

ДПС України розглянула лист асоціації щодо порядку обкладення ПДВ операцій з постачання нерезидентам послуг, зазначених у п. 186.3 ст. 186 ПКУ України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, та повідомляє.

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ст. 185 ПКУ об'єктом обкладення ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Згідно з п. 186.3 ст. 186 ПКУ місцем постачання зазначених у цьому пункті послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або -- у разі відсутності такого місця -- місце постійного чи переважного його проживання.

Відповідно до ст. 95 Цивільного кодексу України представництво не є юридичною особою, але має свій власний код за ЄДРПОУ, діє на підставі положення, затвердженого юрособою (як правило, вищим органом юрособи), і може наділятися певним майном для здійснення своїх функцій.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» Мінекономіки України здійснює реєстрацію представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності, які провадять зовнішньоекономічну діяльність на території України.

На виконання вищезазначеного Закону наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 18.01.96 р. №30 затверджено Інструкцію про порядок реєстрації представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності в Україні.

Отже, представництво нерезидента діє лише тією мірою, якою її уповноважив такий нерезидент.

Отже, з метою встановлення обкладення/необкладення ПДВ послуг, передбачених пунктом 186.3 статті 186 ПКУ, залежно від того, чи має отримувач послуги (нерезидент) постійне представництво на території України, слід враховувати договірні та фактичні відносини суб'єктів господарської діяльності.

Якщо отримувачем послуг є безпосередньо нерезидент, то місце поставки послуги розташоване за межами території України, і така операція не є об'єктом обкладення ПДВ.

Якщо нерезидент отримує послуги через представництво (тобто безпосереднім отримувачем послуг є представництво нерезидента), то місце поставки послуги розташоване на митній території України, і в цьому разі операція постачання послуг є об'єктом обкладення ПДВ.

Довідка

До таких послуг належать:

а) надання майнових прав інтелектуальної власності, створення на замовлення та використання об'єктів права інтелектуальної власності, у т. ч. за ліцензійними договорами, а також надання (передача) права на скорочення викидів парникових газів (вуглецевих одиниць);

б) рекламні послуги;

в) консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у т. ч. адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні, а також послуги з розроблення, постачання і тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у т. ч. з використанням комп'ютерних систем;

г) надання персоналу, у т. ч. якщо персонал працює за місцем здійснення діяльності покупця;

ґ) надання в оренду (лізинг) рухомого майна, крім транспортних засобів та банківських сейфів;

д) телекомунікаційні послуги, а саме: послуги, пов'язані з передаванням, поширенням або прийманням сигналів, слів, зображень та звуків або інформації будь-якого характеру за допомогою проводових, супутникових, стільникових, радіотехнічних, оптичних або інших електромагнітних систем зв'язку, включаючи відповідне надання або передання права на використання можливостей такого передавання, поширення або приймання, у т. ч. надання доступу до глобальних інформаційних мереж;

е) послуги радіомовлення та телевізійного мовлення;

є) надання посередницьких послуг від імені та за рахунок іншої особи або від свого імені, але за рахунок іншої особи, якщо забезпечується надання покупцю послуг, перерахованих у цьому підпункті;

ж) надання транспортно-експедиторських послуг.

Джерело: ДФС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»