• Посилання скопійовано

Заповнення ПН при безоплатному переданні ТМЦ неприбутковій організації

Ми безоплатно передали ТМЦ неприбутковій організації (неплатнику ПДВ), серед яких матеріали, звільнені від оподаткування згідно з п. 197.1.25 ПКУ. Виходячи з цього маємо виписати 4 податкові накладні: 1) на фактичну ціну поставки (ціна поставки = 0,00) з типом причини 02 для ТМЦ, що оподатковуються за основною ставкою; 2) на фактичну ціну поставки з типом причини 02 для ТМЦ, що звільнені від ПДВ; 3) за звичайними цінами з типом причини 12 для ТМЦ, що оподатковуються за основною ставкою; 4) за звичайними цінами з типом причини 12 для ТМЦ, що звільнені від ПДВ. І в кожній з цих податкових накладних у полі «Особа (платник податку) — покупець» зазначити «Неплатник податку», ІНН та номер свідоцтва — 0. Чи буде цей варіант правильним?

Відповідно до п. 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. №1379, який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 22.11.2011 р. за №1333/20071, усі примірники податкових накладних, окремі особливості заповнення яких викладено у пп. 8.1 — 8.4 цього пункту, зокрема у разі поставки товарів/послуг неплатнику ПДВ, залишаються в особи, що їх виписала, і зберігаються відповідно до викладеного у пп. 6.1 та пп. 6.4 Порядку №1379. У разі якщо база оподаткування визначається виходячи зі звичайних цін та перевищує суму постачання товарів/послуг, визначену виходячи з їхньої договірної (контрактної) вартості, тобто звичайна ціна перевищує фактичну, продавець виписує дві податкові накладні: одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, другу — на суму, розраховану виходячи з перевищення звичайної ціни над фактичною.
Такий порядок виписки податкових накладних застосовується і в разі, якщо база оподаткування визначається виходячи зі звичайних цін безоплатно поставлених товарів/послуг (п. 17 Порядку №1379). Тому при безоплатному постачанні товарів/послуг особі, яка не зареєстрована платником ПДВ, продавець — платник ПДВ виписує дві податкові накладні, всі примірники яких залишаються у такого продавця. Одна податкова накладна, обидва примірники якої залишаються у продавця та в якій загальний обсяг поставки і сума ПДВ становлять нуль, виписується з урахуванням таких особливостей: у верхній лівій частині її оригіналу робиться відповідна помітка «Х» та зазначається тип причини «02» — постачання неплатнику податку (п. 8 Порядку №1379); у рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» проставляється нуль (пп. 8.1  Порядку №1379). Друга податкова накладна, обидва примірники якої також залишаються у продавця та яка містить обсяг поставки виходячи зі звичайних цін і суму ПДВ за основною ставкою, виписується з урахуванням таких особливостей: у верхній лівій частині її оригіналу робиться відповідна помітка «Х» та зазначається тип причини «12» — виписана на вартість безоплатно поставлених товарів/послуг, обчислену виходячи з рівня звичайних цін (п. 8 Порядку №1379); у графі 3 — «номенклатура постачання товарів/послуг» зазначається «звичайна ціна за товарами, послугами, указаними в податковій накладній №_______» (проставляється порядковий номер податкової накладної, виписаної на суму безоплатного постачання товарів/послуг, яка дорівнює нулю) (пп. 12.2 Порядку №1379); решта її реквізитів та граф заповнюються аналогічно до реквізитів та граф податкової накладної, виписаної на суму безоплатного постачання товарів/послуг, яка дорівнює нулю.
Згідно з п. 10 Порядку №1379 у разі постачання товарів/послуг, звільнення від оподаткування яких передбачено ст. 197 р. V та підр. 2 р. XX ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями, у податковій накладній у р. III та графі 11 робиться позначка «Без ПДВ» з обов’язковим посиланням на відповідний пункт та/або підпункт, статтю, підрозділ, розділ ПКУ.

Джерело: ДФС в Одеській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»