• Посилання скопійовано

Коригування податкового кредиту при списанні кредиторської заборгованості

Який порядок відображення у податковій декларації з ПДВ та у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних коригування податкового кредиту, сформованого при отриманні товарів, розрахунки з постачальником за які не проведено, при списанні кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності?

Відповідно до п. 198.3 ст. 198 ПКУ податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище від рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПКУ, та складається зі сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з придбанням або виготовленням товарів (у т. ч. при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.
Товари/послуги, які отримані платником ПДВ та не оплачені протягом терміну позовної давності, вважаються безоплатно отриманими, оскільки немає факту їх придбання, як це передбачено у п. 198.3 ст. 198 ПКУ, а тому права на податковий кредит щодо таких товарі/послуг платник не має.
Якщо платник податку при придбанні товарів/послуг на підставі отриманої податкової накладної сформував податковий кредит, то у податковому періоді, в якому відбувається списання кредиторської заборгованості, платнику податку потрібно відкоригувати суму податкового кредиту шляхом внесення коригувальних записів до розділу ІІ реєстру виданих та отриманих податкових накладних, до рядка 10.1 та у відповідних випадках до рядка 15 податкових декларації з ПДВ.
Коригування податкового кредиту в цьому випадку в розділі ІІ реєстру виданих та отриманих податкових накладних відображається на підставі бухгалтерської довідки.

Джерело: ДФС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»