• Посилання скопійовано

Спеціальний режим ПДВ для сільгосптоваровиробників - це лише окремий облік

Спеціальний режим оподаткування ПДВ для сільгосптоваровиробників не визначає окремих правил оподаткування ПДВ, а лише встановлює окремий облік таких операцій

Спеціальний режим ПДВ для сільгосптоваровиробників - це лише окремий облік

Міндоходів розглянуло питання щодо відображення сільськогосподарським підприємством - суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ операцій попередньої оплати (авансових платежів) за постачання сільськогосподарської продукції з майбутнього врожаю.

Так, для підприємств сільськогосподарської галузі визначено пільговий режим оподаткування ПДВ, що застосовується такими суб'єктами господарювання при відповідності встановленим критеріям.

Основним критерієм для віднесення підприємств до категорії сільськогосподарських є виробництво у відповідних обсягах сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах.

Згідно із зазначеним режимом оподаткування сума ПДВ, нарахована сільгосппідприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів/послуг власного виробництва, не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні такого підприємства для відшкодування податку за придбані товари/послуги, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми податку - для інших виробничих цілей.

Операції, що стосуються спеціального режиму оподаткування, включаються до податкової декларації з позначкою "0121"/"0122"/"0123", яка є невід'ємною частиною звітності платника за відповідний звітний період.

Таким чином, спеціальний режим оподаткування ПДВ для сільгосптоваровиробників не визначає окремих правил оподаткування ПДВ, а лише встановлює окремий облік таких операцій та порядок використання сум ПДВ, що нараховуються сільгосптоваровиробником під час здійснення ним операцій з постачання сільськогосподарських товарів власного виробництва (Лист Міндоходів від 20.09.2013 р. №18803/7/99-99-19-04-02-17).

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»