• Посилання скопійовано

Особливості формування податкового кредиту в 2015 році: роз’яснює ДФСУ

Податківці роз’яснили окремі нюанси формування податкового кредиту, з урахуванням змін, які набрали чинності з 1 січня 2015 року

Особливості формування податкового кредиту в 2015 році: роз’яснює ДФСУ

ДФСУ у листі від 17.02.2015 р. №5292/7/99-99-19-03-02-17 нагадала основні зміни у формуванні податкового кредиту, які вніс в Податковий кодекс Закон №71 з 1 січня 2015 року. Зокрема:

1) При отриманні послуг від нерезидента на митній території України, платник податку отримує право на податковий кредит (далі - ПК) за такими операціями на дату складання ним податкової накладної, за умови її реєстрації в ЄРПН та включенні до податкових зобов’язань звітного періоду. При цьому податкові накладні, складені за такими операціями у січні 2015 року (у яких сума податку не перевищує 10 тис. грн) включаються до ПК незалежно від того, чи зареєстрована така податкова накладна в ЄРПН.

2) Не відносяться до ПК суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими ПКУ. З 1 січня 2015 року це правило стосується податкових накладних:

сума ПДВ в яких перевищує 10 тис. грн,

або складених у зв’язку з постачанням підакцизних або імпортованих товарів.

А з 1 лютого 2015 року це правило поширюється уже на всі податкові накладні.

3) З ПКУ виключено норму, яка надавала право платникам податку у разі відмови продавця надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення/реєстрації сформувати ПК звітного періоду на підставі заяви зі скаргою на постачальника. Отже, грудень (ІV квартал) 2014 року – останні звітні періоди, протягом яких можна було включити до ПК суму ПДВ, нараховану/сплачену покупцем на підставі заяви зі скаргою.

4) Платник податку повинен вести реєстр документів, зазначених у пп. "а" – "в" п. 201.11 ПКУ. Оскільки наказ Міндоходів від 22.09.2014 № 958 ще чинний, платники податку можуть за власним бажанням обліковувати ці документи, використовуючи форму Реєстру виданих та отриманих податкових накладних. При цьому, як Реєстр ПН, так і реєстр вищезазначених документів (якщо він ведеться окремо від ПН), не подаються до контролюючого органу, починаючи із звітності за січень 2015 року.

5) Запроваджено норму, яка дозволяє сформувати ПКУ на підставі податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням встановленого терміну реєстрації. Так, суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, відносяться до ПК за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкову накладну в ЄРПН, але не пізніше:

·         ніж через 180 к. д. з дати складення ПН;

·         ніж через 60 к. д. з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку – для платників, що застосовують касовий метод,;

·         ніж дата одержання права власності на заставне майно - для банківських установ.

Окремо у листі фахівці ДФСУ розглянули особливості: 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»