• Посилання скопійовано

Кабмін посилює правила роботи для платників ПДВ в зоні АТО

Після введення нових правил перетину вантажів через лінію розмежування влада хоче ввести додаткові обмеження для отримання свідоцтва платника ПДВ та анулювання документа

Кабмін посилює правила роботи для платників ПДВ в зоні АТО

Уряд Арсенія Яценюка має намір посилити роботу бізнесу в зоні проведення антитерористичної операції (АТО). Після введення нових правил перетину вантажів через лінію розмежування влада хоче ввести додаткові обмеження для отримання свідоцтва платника ПДВ та анулювання документа. Фактично, через відсутність свідоцтва, робота підприємства буде заблокована.

Можлива блокада Донбасу ще на крок наблизилася до реальності. Під приводом загрози національній економіці та необхідністю боротьби з фіктивним ПДВ, уряд Арсенія Яценюка планує посилити вимоги до бізнесу, який все ще працює на Донбасі.

Мінфін оприлюднив зміни до Податкового кодексу, яким запропонував скасувати вимогу добровільної та тимчасової реєстрації платниками ПДВ, місцезнаходженням яких є зона проведення АТО. Ця міра тимчасова - до завершення антитерористичної операції.

Також планується введення додаткових підстав для анулювання свідоцтва платника ПДВ. Для бізнесу, зареєстрованого на тимчасово окупованій території, це буде неподання податкової декларації протягом одного звітного місяця або реєстрація податкових накладних в електронному реєстрі без відповідного подання декларації до органів Державної фіскальної служби (ДФС).

Такі ж умови будуть поширюватися і на підприємства, що знаходяться на підконтрольних Україні територіях, тільки термін неподання документації буде обмежений трьома місяцями.

Ці додаткові заходи у Мінфіні ініціюють для ліквідації схем оформлення фіктивного податкового кредиту та незаконного відшкодування податку. У ДФС підтверджують, що схеми, де використовується реєстрація податкової накладної, але не підтверджується декларацією, є, але вони не носять масового характеру.

У той же час, і Мінфін, і ДФС неодноразово стверджували, що система електронного адміністрування ПДВ розпізнає і реагує на всі спроби незаконного формування податкового кредиту.

Перший заступник гендиректора Оstchem Олег Кікта зазначив, що фіскальні органи мали і мають більш ніж достатньо повноважень та інструментів для ліквідації порушень податкового законодавства. Тільки законопроект, замість застосування цих існуючих повноважень та інструментів безпосередньо до порушників законодавства, фактично застосовується до всіх платників податків - і до правопорушників, і до добропорядних підприємств, які офіційно мають форс-мажорну відстрочку по декларуванню податків.

Якщо зазначені норми будуть прийняті, то вони будуть стосуватися лише незначної кількості платників, запевняють податківці. "Бізнес, який платив і платить, не торкнеться. Але ті, хто прикривається моментом, повинні нести відповідальність. Ми в 21 столітті. Комп'ютер і монітор є у всіх, у всіх є мобільний телефон, який дозволяє відсилати листи навіть в самій віддаленій точці", - говорить співрозмовник в ДФС.

У той же час, в прес-службі "Метінвесту" сказали, що збої в подачі декларацій та реєстрації податкових накладних періодично були і є. Будь-які види зв'язку можуть бути відсутні з причини пошкодження ліній - в результаті бойових дій.

Має місце і неякісна робота IT-систем ДФС, особливо в період граничної дати подання декларації та строків реєстрації податкових накладних.

Директор з корпоративних св'язків EfesUkraine Валентин Бойницький погодився з тим, що запропонована норма, у разі її прийняття, вдарить лише по компаніям, що намагаються "грати на режимі форс-мажору". Суть її в тому, що на підставі постанови Кабміну, підприємства, зареєстровані на території АТО, отримавши довідку Торгово-промислової палати про наявність обставин непереборної сили, отримують право на відстрочку своїх податкових зобов'язань.

"Ось і стали з'являтися випадки, коли користуються цим режимом, продовжують діяльність, податки не платять, але в підсумку все це складно довести", - пояснив Валентин Бойницький.

За даними прес-служби ДФС, у Єдиному банку даних про платників податків-юросіб і Реєстрі самозайнятих осіб на 1 липня в Донецькій області на обліку перебували 91,1 тис. юросіб і 135,4 тис. фізосіб-підприємців, а у Луганській - 39,5 тис. і 76,6 тис., відповідно.

З 14 квітня 2014 року по 1 липня 2015 року процедуру зняття/взяття на облік з території проведення АТО або окуповані зони Донбасу у "велику" Україну пройшли понад 4,7 тис. юросіб і 3,52 тис. фізосіб.

Кількість платників в Донецькій області на початок поточного місяця становить більше 15,4 тис., з яких 4,4 тис. зареєстровані на неконтрольованій території. Саме ними до бюджету України перераховано 1,037 млн грн - третина від всіх платежів на 1 липня.

В Луганській області на тимчасово окупованих територіях знаходяться понад 1 тис. платників, які перерахували до державної скарбниці 91,8 тис. грн.

Згідно з щоденними даними Держказначейства за надходженнями в бюджет ПДВ та відшкодування податку, за вчорашній день підприємства Донецької області перерахували 10,4 тис. грн. Недобір за 22 дні липня склав понад 900 тис. грн. Обсяг відшкодування станом на сьогоднішній день перевищує 4 млн грн.

По Луганській області з початку місяця перераховано 761,2 тис. грн. Відшкодування ПДВ перевищило 43,2 тис. грн.

Тобто, бізнес продовжує платити. За даними прес-служби "Метінвесту", у 2014 році його підприємства, що знаходяться в зоні АТО, перерахували до держбюджету 1,8 млрд грн податків, за перше півріччя - 600 млн грн.

"Всі підприємства, що знаходяться в зоні АТО - Єнакіївський металургійний завод і його Макіївська філія, Харцизький трубний завод, "Краснодонвугілля", "Донецьккокс", "Єнакіївський коксохімпром", Комсомольське рудоуправління - працюють в повній відповідності до національного законодавства, продовжують сплачувати податки до бюджету України", - уточнили в "Метінвесті".

У ДФС визнають, що за весь час проведення АТО тільки по офісу великих платників падіння відрахувань перевищило 50%. Промислові і торговельні об'єкти зруйновані, частина з них фізично знищена або не підлягає відновленню.

Це стосується таких підприємств, як "Стирол", "Каргілл", "ДТЕК високовольтні мережі" і "ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу", "Корум Горлівський машинобудівний завод" і "Корум Донецькгірмаш". Але податківці перекривають ці втрати за рахунок підприємств з "великої землі".

Представник однієї з великих компаній, чиї виробничі потужності залишилися в Донецьку, сказав, що у взаємини з т. зв. місцевою владою вони не вступають і продовжують платити податки в український бюджет.

З іншого боку, сепаратисти, за його словами, теж не пред'являють їм ніяких претензій, так як працівникам підприємства регулярно виплачується зарплата, а це вже чимало для збереження стабільної соціальної ситуації. За словами співрозмовника РБК-Украина, керівництво самопроголошених республік тероризує в основному малий і середній бізнес.

"Ініціатива Мінфіну нас не торкнеться, ми перестраховуємося тим, що ретельно дивимося на своїх контрагентів, приймаємо, так би мовити, гігієнічні заходи, - пояснив співрозмовник. - Ми платимо зарплати і податки, але є проблема з соцфондами. Нашим працівникам не платять декретні, лікарняні".

Однак, фактично анулювання ліцензії призведе до повного блокування роботи бізнесу на території Донбасу. Виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Ганна Дерев'янко заявила, що запропоновані норми занадто радикальні і, головне, уряд не розуміє наслідків.

"Компанії вже зараз скаржаться на новий порядок переміщення вантажів, проходження контролю. Кажуть, це виглядає так, ніби Донбас - не наша територія. Ми всі розуміємо, що війна, що окупована територія, але хотілося б без приниження проходити огляди. Якщо ми боремося за цю територію, то по-людськи потрібно відноситься. А шляхом блокування країна відмовляється від цілого ринку", - сказала Анна Дерев'янко.

В "Метінвесті" впевнені, що наслідки реалізації запропонованих норм можуть бути найплачевнішими. Скасування реєстрації платника ПДВ у зоні АТО може повністю зупинити їх роботу.

Практично всі заводи Групи мають безперервний цикл виробництва, зупинка якого не передбачена технологією металургійної та коксохімічної промисловості. Блокування роботи підприємств в зоні АТО неминуче призведе до виробничих збоїв, в тому числі, і на територіях, підконтрольних Україні - у Маріуполі, Кривому Розі, Запоріжжі.

"Тобто, піде ланцюгова реакція, яка загрожує втратою десятків тисяч робочих місць, припиненням податкових надходжень у бюджет, занепадом міст та суміжних галузей. А враховуючи, що ми говоримо про експортно-орієнтовану галузь, ще й до істотного зниження валютних надходжень в країну і, як наслідок, чергових коливань курсу гривні", - сказали в прес-службі "Метінвесту".

У Оstchem також вважають, що наслідки анулювання свідоцтва платника ПДВ згубні для бізнесу.

"Законопроектом запропоновано анулювати всі податкові накладні, виписані з початку проведення АТО усіма суб'єктами господарювання, які офіційно мають форс-мажорну відстрочку по декларуванню податків в зоні АТО. Навіть ті підприємства, яким офіційно дозволено переміщати вантажі через кордон зони АТО, стануть неконкурентоспроможними", - впевнений Олег Кікта.

Він додав, що запропоновані норми позбавляють компанії з вертикальною або горизонтальною техніко-економічною інтеграцією з суб'єктами господарювання у зоні АТО, отримувати від таких суб'єктів господарювання (які офіційно мають форс-мажорну відстрочку по декларуванню податків) податковий кредит по ПДВ.

Тобто, ціна покупки у таких суб'єктів господарювання у зоні АТО відразу стане на 20% вищою, ніж у конкурентів за межами зони АТО.

"У сучасних умовах це захмарна сума, яку перекрити рентабельністю практично ніхто не зможе. Будуть шукати постачальників за кордоном, та де завгодно, тільки б дешевше. В результаті виробник, розташований в зоні АТО, втратить ринок збуту", - резюмував Кікта.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»