• Посилання скопійовано

Покупець втрачає статус платника ПДВ: складаємо розрахунок коригування

Фіскальна служба роз’яснила порядок складання розрахунку коригування до податкової накладної, якщо на дату повернення товарів покупець втрачає статус платника ПДВ

Покупець втрачає статус платника ПДВ: складаємо розрахунок коригування

У листі від 27.11.2015 р. №11145/Б/99-99-19-03-02-14 фіскальний орган нагадує, що відповідно до п. 192.1 ст. 192 ПКУ розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до накладної, що видана їх отримувачу, підлягає реєстрації в ЄРПН: постачальником (продавцем) товарів/послуг (якщо передбачається збільшення суми компенсації вартості товарів (послуг) на користь такого постачальника); отримувачем (покупцем) товарів/послуг (якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів (послуг) їх постачальнику).

ДФС наголошує: якщо після здійснення операції з постачання товарів/послуг покупець цих товарів/послуг втрачає статус платника ПДВ, він втрачає право на коригування податкового кредиту, сформованого в період його реєстрації платником податку. А тому підстави для складання розрахунку коригування на такого покупця відсутні.       

Якщо після анулювання реєстрації покупця як платника ПДВ відбувається збільшення суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг, то постачальник цих товарів/послуг на дату такого збільшення складає нову накладну на суму збільшення. В графі «Код отримувача» проставляє умовний ІПН покупця «100000000000», у графі «Особа (платник податку) – продавець» зазначається «Неплатник».

При цьому ДФС нагадує, що питання про скасування анулювання реєстрації платника може бути розглянуто ДФС:

-  у разі внесення до ЄДР запису про скасування відповідного запису, прийняття рішення головними управліннями ДФС в областях, м. Києві щодо скасування рішення контролюючого органу про анулювання реєстрації платника ПДВ та отримання такого рішення ДФС;      

-  у разі надходження рішення суду, яке набрало законної сили, про скасування рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ.    

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»