• Посилання скопійовано

Повернення авансу за непоставлене зерно: коригування ПДВ та відображення у звітності

ДФС розглянула питання щодо коригування "спецрежимником" податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з поверненням покупцю авансу за непоставлені зернові культури і відображення такої операції у звітності з ПДВ

Повернення авансу за непоставлене зерно: коригування ПДВ та відображення у звітності

ДФСУ у листі від 29.06.2016 р. №14187/6/99-99-15-03-02-15 роз'яснила, що платник податку - постачальник (продавець) товарів/послуг на дату отримання суми авансового платежу від платника податку - отримувача (покупця) таких товарів/послуг зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ.

Якщо у подальшому виникають обставини, внаслідок яких товари/послуги не будуть поставлені, а аванс повертається покупцю, то у постачальника (продавця) товарів/послуг виникає право на зменшення раніше нарахованої суми податкового зобов'язання з ПДВ на підставі складеного ним розрахунку коригування до податкової накладної та зареєстрованого в ЄРПН. Обов'язок щодо реєстрації такого розрахунку коригування в ЄРПН покладається на отримувача (покупця) товарів/послуг.

Щодо відображення у звітності з ПДВ податківці зазначили, що коригування ПЗ відображається у рядку 7 декларації з ПДВ. При його заповненні обов'язковим є подання (Д1) (додаток 1), що заповнюється в розрізі контрагентів, та/або (Д7) (додаток 7).

Рядок 7 декларації з ПДВ із позначками "0121" - "0123"/"0130" дорівнює сумі значень рядків 3 таблиць 1 - 3 (ДС 10) (додаток 10).

Отже, коригування суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ - постачальником (продавцем) зернових культур суми ПЗ з ПДВ у зв'язку з поверненням покупцю раніше перерахованого ним авансового платежу за такі зернові культури, які не були поставлені, відображається у рядку 7 декларації з ПДВ із позначкою "0121" на підставі розрахунку коригування до податкової накладної (складеної до 01.01.2016 р.), складеного суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ - постачальником (продавцем) та зареєстрованого в ЄРПН платником податку - отримувачем (покупцем).

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»