• Посилання скопійовано

Оренда приміщень комерційного призначення: що з ПДВ?

Фіскали розповіли про обкладення ПДВ орендодавців та правомірності включення в податковий кредит орендарем суми ПДВ з вартості оренди приміщень комерційного призначення

Оренда приміщень комерційного призначення: що з ПДВ?

ДФС у Рівненській області у листі від 26.08.2016 р. №2047/10/17-00-12-01-07 роз'яснила: згідно з Правилами користування електричною енергією, орендодавець є основним споживачем електроенергії, а орендар — субспоживачем. Споживача не позбавлено права відпускати енергію субспоживачам, але в орендаря, як субспоживача електроенергії, має бути два договори:

  • з основним споживачем, тобто орендодавцем,
  • і з постачальником електроенергії.

Якщо договором оренди не обумовлено передачі орендареві відповідних повноважень щодо врегулювання договірних відносин з електропередавальною організацією та/або постачальником електричної енергії щодо електрозабезпечення орендованої електроустановки або її частини, енергопостачальна компанія не має підстав для укладення з таким орендарем відповідних договорів. За електричну енергію у такому випадку має розраховуватись орендодавець, як власник відповідного майна. Усі відносини між власником майна та орендарем мають бути врегульовані договором оренди відповідного майна.

Аналогічний порядок рекомендується застосовувати і щодо розрахунків з орендарями за комунальні послуги та інші енергоносії.

Отже, якщо орендар самостійно не укладає договорів на споживання комунальних послуг та енергоносіїв з їх безпосередніми постачальниками, а здійснює відшкодування (компенсацію) орендодавцю витрат на їх оплату, то в договорі оренди визначається порядок розрахунку вартості спожитих орендарем комунальних послуг та енергоносіїв та їх оплати.

У разі якщо орендодавцем є бюджетна установа, то кошти, що отримуються від орендаря у вигляді відшкодування витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, на комунальні послуги та енергоносії, не включаються орендодавцем до бази оподаткування ПДВ.

Також на цю тему дивиться аналітику>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Рівненській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»