• Посилання скопійовано

Як оподатковується ПДВ повернення товару продавцю-нерезиденту

Державна фіскальна служба розглянула питання щодо необхідності коригування податкового кредиту у разі повернення нерезиденту раніше ввезеного та неоплаченого товару

Як оподатковується ПДВ повернення товару продавцю-нерезиденту

ДФСУ у листі від 27.10.2016 р. №23233/6/99-99-15-03-02-15  навела варіанти повернення товарів нерезиденту, які по-різному оподатковуються ПДВ.

 

1 варіант  - реекспорт відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ

Якщо товар, який ввозився на митну територію України у митному режимі імпорту повертається продавцю-нерезиденту у митному режимі експорту або реекспорту, така операція оподатковується ПДВ за нульовою ставкою, а податкові зобов’язання в рамках дії п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

Нагадаємо, що за нормою п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ реекспорт можливий для товарів, які були поміщені у митний режим імпорту і повертаються нерезиденту - стороні ЗЕД договору, згідно з яким ці товари поміщувалися у цей режим, у зв'язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов цього договору або з інших обставин, що перешкоджають його виконанню, якщо ці товари:

а) вивозяться протягом шести місяців з дати поміщення їх у митний режим імпорту;

б) перебувають у тому самому стані, в якому вони були ввезені на митну територію України, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування, зберігання та використання (експлуатації), внаслідок якої були виявлені недоліки, що спричинили реекспорт товарів.

 

2 варіант - реекспорт  відповідно до інших норм ч. 1 ст. 86 МКУ

Якщо ж товар, який ввозився на митну територію України у митному режимі імпорту, у зв'язку з його поверненням продавцю-нерезиденту у митному режимі реекспорту за правилами інших норм ст. 86 МКУ, крім п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ, він підлягає звільненню від оподаткування ПДВ.

При такому варіанті реекспорту відповдіно до роз'яснення ДФС  податковий кредит, сформований під час ввезення товарів, які в подальшому вивезені у митному режимі реекспорту із застосуванням звільнення від оподаткування, підлягає коригуванню у податковому періоді, на який припадає таке вивезення. Коригування відбувається  шляхом нарахування податкових зобов’язань за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»