• Посилання скопійовано

Комітет ВР пропонує блокувати реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування у ЄРПН

Комітет з питань податкової та митної політики Верховної Ради України рекомендував до прийняття в першому читанні і в цілому законопроект №5368. Зупинимось на кардинальній зміні, яку було запропоновано щодо СЕА ПДВ

Комітет ВР пропонує блокувати реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування у ЄРПН

Як ми уже повідомляли, 5 грудня 2016 року Комітет з питань податкової та митної політики ВРУ розглянув законопроект №5368 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)" та рекомендував його до прийняття в першому читанні і в цілому. Проте із врахуванням його пропозицій...

Побажань багато (завантажити висновок Комітету), але звернемо увагу на "найболючіше" для більшості платників податків. 

 

Пропонується ввести норми щодо зупинення реєстрації податкової накладної та розрахунку коригування в ЄРПН у разі їх відповідності сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, встановлених п. 74.2 ПКУ

(яких в ПКУ і в законопроекті зараз немає, але ми здогадуємося про що йдеться>>>). 

 

У разі зупинення реєстрації платнику податку протягом операційного дня податковий орган в автоматичному режимі надсилатиме відповідну квитанцію. Така квитанція буде підтвердженням зупинення реєстрації ПН або РК.

 

У квитанції про зупинення реєстрації зазначатимуться: 

  • порядковий номер та дата складення ПН/РК;
  • визначення критерію(їв) оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації;
  • пропозиція щодо надання платником податку пояснень та/або копії документів (за виключним переліком) достатніх для прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію такої ПН/РК у ЄРПН. 

Зазначимо, що виключний перелік таких документів буде затверджуватися Мінфіном.

 

При цьому письмові пояснення та/або копії документів платник податку буде мати право подати до податкового органу за основним місцем обліку платника податку протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного у такій ПН/РК. Якщо ці зміни будуть прийняті ВРУ -  ох і «весело» буде реєструвати ПН та РК в наступному році. 

Наостанок підкреслюємо, що це ще тільки пропозиції від Комітету. Остаточний варіант тексту проекту з’явиться в результаті його прийняття. Тоді й розкажемо детально про всі зміни.

 

А розглянути цей законопроект ВРУ може вже сьогодні. Стежте за новинами!

Більше про законопроект №5368 читайте тут >>>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»