• Посилання скопійовано

Порядок оподаткування ПДВ операцій з нерухомістю

ДФС пояснює: операції з першого постачання житла оподатковуються ПДВ у загальному порядку за ставкою 20%, а операції з подальшого постачання готового новозбудованого житла третім особам звільняються від ПДВ

Порядок оподаткування ПДВ операцій з нерухомістю

ДФСУ у листі від 02.12.2016 р. №26173/6/99-99-15-03-02-15 розглянула ситуацію: підприємство планує укласти договір купівлі-продажу майнових прав на нерухоме майно (квартири) в житловому будинку, будівництво якого незавершене, з продавцем, який є забудовником об’єкта житлового фонду.

Майнові права на об’єкт інвестування є правом на одержання у власність об’єкта інвестування в майбутньому (після прийняття об’єкта інвестування в експлуатацію).

Після прийняття об’єкта інвестування в експлуатацію продавець зобов’язується передати підприємству — покупцю готовий об’єкт інвестування за відповідним актом приймання-передачі.

Майнові права підприємства — покупця після прийняття об’єкта інвестування в експлуатацію реалізуються шляхом набуття права власності на об’єкт інвестування, оформлення та реєстрації платником податків — покупцем відповідних правовстановлюючих документів на цей об’єкт.

Отже, як пояснюють податківці, у цьому випадку операція з реалізації майнових прав на нерухоме майно (квартири) для продавця (забудовника об’єкта житлового фонду) для цілей оподаткування ПДВ є операцією з першого постачання житла (об’єкта житлового фонду), яка оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Операції з подальшого постачання готового новозбудованого житла третім особам звільняються від оподаткування ПДВ.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»