• Посилання скопійовано

Заповнення податкових накладних з 1 січня - нарешті маємо лист та відеоогляд від ДФС

ДФС надала нове роз'яснення щодо заповнення податкових накладних за оновленим ПКУ, а також актуальне відео про особливості їх складання (в частині заповнення коду товару згідно з УКТ_ЗЕД і коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, починаючи з 1 січня 2017 року)

Буквально декілька днів назад податківці написали у офіційному «Віснику» про особливості складання ПН та РК у 2017 році. (Читайте про це у новині: Як заповнити податкову накладну за оновленим ПКУ - консультують податківці.)

Тепер з'явилося і загальне роз’яснення з приводу складання ПН та РК у 2017 р., наведене  у листі ДФСУ від 20.01.2017 №1312/7/99-99-15-03-02-17.

Розглянемо його в деталях.

 

Питання зазначення коду УКТЗЕД та послуг у чинних наразі формі ПН

Код УКТ ЗЕД

До внесення відповідних змін до форми податкової накладної та порядку її заповнення при складай ти податкової накладної код товару згідно з УКТ ЗЕД слід зазначати в графі 3 табличної частини податкової накладної.

Тобто, при здійсненні платниками, починаючи з 1 січня 2017 року операцій з постачання товарів у податковій накладній в обов'язковому порядку зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних і імпортних товарів - 10 знаків, для інших товарів - не менше 4 знаків). При цьому код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається на всіх етапах постачання товарів від виробника чи імпортера до кінцевого споживача та незалежно від дати придбання чи виготовлення такого товару (до 1 січня 2017 року чи після цієї дати).

Код послуг

Податківці у листі зазначили, що діюча форма ПН не містить окремого поля для відображення коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг. Отже, до внесення відповідних змін до форми ПН та порядку її заповнення при складанні податкової накладної код послуги тимчасово не зазначається.

При цьому на думку податківців, відсутність коду послуги в ПН, дата складання якої припадає на період з 1 січня 2017 року до дати набрання чинності відповідних змін до форми податкової накладної не визначається як помилка, допущена при складанні такої податкової накладної. Хоча окремої норми в ПКУ з цього приводу не має. Свою думку з цього приводу ми зазначили в коментарі від редакції у іншій нашій новині.

Коди УКТ ЗЕД в РК

В багатьох платників ПДВ наразі виникає питання щодо проставлення коду УКТ ЗЕД при складанні РК до ПН, складених до 01.01.2017. У листі податківці вважають, що в таких РК потрібно також вказувати УКТ ЗЕД. Але, такої норми в ПКУ не має. І які зміни будуть внесені у Порядок № 1307 з цього приводу поки ще не відомо.

 

Коли коди УКТ ЗЕД та послуг не зазначаються у ПН

В цьому ж листі наведено випадки невідображення кодів УКТ ЗЕД та послуг у ПН та РК. 

А саме:

 

Чомусь у цьому роз'ясненні не вказано про ПН, які складаються на перевищення бази оподаткування над фактичною ціною постачання. В іншому роз'ясненні податківців про такі ПН було зазначено: Як заповнити податкову накладну за оновленим ПКУ - консультують податківці.

 Додаткові питання можна поставити у коментарях до відео або на адресу help_payer@ukr.net

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»