• Посилання скопійовано

Заповнюємо графи 4, 6 та 7 податкової накладної у разі використання первинних форм КБ-2 та КБ-3

ДФС роз'яснила порядок заповнення граф 6 «Кількість (об’єм, обсяг)» та 7 «Ціна постачання» в податковій накладній у разі використання первинних документів форми № КБ-2 (Акт приймання виконаних будівельних робіт) та КБ-3 (Довідка про вартість виконаних робіт та витрати)

Заповнюємо графи 4, 6 та 7 податкової накладної у разі використання первинних форм КБ-2 та КБ-3

ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених такими документами.

Підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій.

Національними стандартами України (ДСТУ) із ціноутворення в будівництві, зокрема, ДСТУ Б Д.1.1-1:2013, передбачено примірні форми первинних документів з обліку в будівництві, які мають використовуватися з 01.01.2014 р. під час проведення взаєморозрахунків за обсяги виконаних будівельних робіт:

  • форма №КБ-2 – форма акта приймання виконаних будівельних робіт,
  • форма №КБ-3 – довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати.

При цьому, формою №КБ-2 передбачено, що поточною ціною одиниці виміру є «грн», одиницею виміру виконання робіт (витрат) є «грн». Формою №КБ-3  передбачено, що вартість виконаних робіт та витрат зазначається в «тис. грн».

Враховуючи вищенаведене, податківці зазначають: якщо в первинному документі, зокрема, в формах №КБ-2 та №КБ-3, одиниця виміру товарів/послуг зазначена як «грн»/«тис.грн», то:

  • в графі 4 «Одиниця виміру товару/послуги» податкової накладної необхідно зазначати «грн»,
  • в графі 6 «Кількість (об’єм, обсяг)» - проставляється значення «1» або відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу,
  • в графі 7 – вказувати вартість виконаних робіт в гривнях з копійками.

 

Від редакції

Такий алгоритм заповнення ПН випливає із норми п. 16 Порядку №1307. Згідно з цією нормою, якщо товар/послуга, що постачається, має одиницю обліку, яка відсутня у КСПОВО, у графі 4 зазначається умовне позначення одиниці вимірювання таких товару/послуги, яке використовується для обліку та відображається у первинних документах. Тому податківці й зазначають, що заповнення графи 4 буде залежити від одиниці виміру у КБ-2 та КБ-3. 

У такому разі графу 5 заповнювати не потрібно. 

А ось щодо графи 6 податківці в цьому роз'ясненні навели детальний порядок її заповнення. Він залежить від кількості (об’єму, обсягу) постачання товарів/послуг. Тож у разі складання податкової накладної на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі, у графі 6 податкової накладної зазначається «1». 

У разі складання податкової накладної на часткове постачання послуги або на суму попередньої оплати частини вартості послуги у графі 6 зазначається відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі постачання частини послуги, яка відповідає половині обсягу, вказаного у договорі, або у разі отримання суми попередньої оплати у розмірі половини договірної вартості послуги у графі 6 вказується число «0,5».

Але в іншому роз'сненні ДФС міститься дещо інший алгоритм заповнення. Відповідно до нього необхідною кількістю знаків після коми у кількісному показнику вважається така кількість, якої достатньо для вірного розрахунку вартісного показника у графі 10 податкової накладної та рядків I-IX розділу А податкової накладної.

Також не забули податківці вказати й про зміст графи 7 податкової накладної. В ній зазначається ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ. Дана графа заповнюється  у гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством. 

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»