• Посилання скопійовано

Нардепи пропонують запровадити трьохрічне розстрочення імпортного ПДВ на все виробниче обладнання

Запропоновано внести зміни до ПКУ щодо забезпечення розвитку вітчизняного виробництва шляхом розстрочення сплати ПДВ на імпортне обладнання та устаткування

Нардепи пропонують запровадити трьохрічне розстрочення імпортного ПДВ на все виробниче обладнання

26 травня 2017 року у ВРУ зареєстрований проект Закону №6514 "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо забезпечення розвитку вітчизняного виробництва шляхом розстрочення сплати податку на додану вартість на імпортне обладнання та устаткування". Ініціаторами цього законопроекту є понад два десятки народних депутатів, серед них - О. Ляшко, В. Галасюк, Т. Острікова, О. Продан, О. Кірш тощо.

Метою прийняття законопроекту є залучення додаткових інвестицій в реальний сектор економіки, розвиток вітчизняного виробництва, створення нових робочих місць, збільшення експорту промислової продукції та податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів, а також підвищення зайнятості та реальних доходів населення в Україні.

Це пропонується здійснити шляхом впровадження механізму розстрочення (рівними частинами) сплати ПДВ (на термін до 36 календарних місяців) при ввезенні на митну територію України у митному режимі імпорту устаткування та обладнання. При цьому передбачається, що таке обладнання чи устаткування обов’язково повинно бути використано платником податків для власного виробництва (започаткування, модернізації, розширення тощо) на території України.

У разі нецільового використання таких товарів платник податку повинен буде сплатити:

  • податкові зобов’язання за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, у сумі, розрахованій як позитивна різниця між сумою ПДВ, що мала бути сплачена із зазначених операцій у момент ввезення таких товарів та фактично сплаченою сумою,
  • пеню, нараховану на таку суму податку, виходячи із 120% облікової ставки НБУ, що діяла на день сплати ПЗ, за період з дня ввезення таких товарів до дня збільшення податкового зобов’язання.

Слід зазначити, що такий механізм вже запроваджено в чинному ПКУ щодо окремих видів обладнання. Зокрема, пунктами 58 та 59 підрозділу 2 розділу XX ПКУ передбачено надання розстрочення (рівними частинами) сплати ПДВ на термін до 36 календарних місяців без нарахування процентів та пені при ввезенні на митну територію України у митному режимі імпорту деревообробного обладнання (за умови його подальшого використання у деревообробному виробництві) та обладнання для виробництва медичних виробів.

Крім того, для досягнення максимального ефекту активізації інвестиційної діяльності цей законопроект має розглядатися в пакеті з проектом Закону №5276, яким пропонується встановлення нульового ввізного мита на виробниче обладнання та устаткування.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»