• Посилання скопійовано

Помилки в податкових накладних та їх виправлення

Податкова накладна – один із найпопулярніших документів серед платників ПДВ. Правила її заповнення завжди були складними – виконати їх всі без помилок можуть тільки уважні та сумлінні платники ПДВ. А такі платники, які жодного разу не помилилися у ПН, мабуть, і не існують. Отже, розкажемо, як виправляти помилки у податкових накладних

Помилки в податкових накладних та їх виправлення

Обов’язкові реквізити податкової накладної

З усіх реквізитів податкової накладної  (далі – ПН) частину виділено як обов’язкові – їх перелічено в п. 201.1 ПКУ.

Певну свободу у заповненні цих показників нам надають норми п. 201.10 ПКУ.

По-перше, помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, після 1 липня 2017 року не можуть бути причиною неприйняття ПН у електронному вигляді. Сама норма діє з 01.04.2017 р.

По-друге, абзац двадцять п'ятий п. 201.10 ПКУ про те, що ПН, яка містить помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум ПДВ до податкового кредиту. Ця норма діє з 01.01.2016 р. до 01.07.2017 р., а з 01.07.2017 р. цей абзац буде виключено згідно з абзацом 22 пп. 4 п. 94 розділу I Закону України від 21.12.2016 р. №1797-VIII

Найголовніше при цьому – визначитися, чи помилки  «заважають ідентифікувати здійснену операцію», чи ні. На практиці таке визначення «ступеню тяжкості» помилки залежить від суб’єктивної оцінки особи, що аналізує правильність складання ПН – покупця, продавця, податкового інспектора.

Список обов’язкових реквізитів визначено у п. 201.1 ПКУ. Ми систематизували можливі помилки в ПН, які актуальні для ПН, складених протягом останнього року (адже право на включення ПН минулих періодів зберігається протягом 365 к.д. з дати складання ПН – п. 198.6 ПКУ (таблиця). У графі 2 таблиці наведено помилки, які можуть виникнути та бути виправленими ще на етапі реєстрації ПН в ЄРПН (тобто помилка буде виявлена та виправлена ще до отримання ПН покупцем), а також помилки, які ЄРПН не «побачить» та прийме таку ПН до реєстрації. У графі 3 наведено помилки, які пройшли повз сито ЄРПН і можуть бути виявлені вже у зареєстрованій ПН.

Назва реквізиту та пункт списку обов’язкових реквізитів відповідно до п. 201.1 ПКУ

Помилка у реквізиті, що може бути причиною неприйняття ПН у ЄРПН

Помилка у реквізиті, що може бути причиною невизнання права на ПКУ у покупця

1

2

3

а) порядковий номер податкової накладної

- містить літери та інші символи, крім цифр;

- починається на «0»;

- цей номер вже використовувався протягом поточної дати

(п. 6 Порядку № 1307)

Якщо на реєстрацію буде направлена ПН з такими помилками, вона не буде зареєстрована в ЄРПН.

Якщо ПН пройшла реєстрацію в ЄРПН, помилок у порядковому номері вже не повинно бути, оскільки всі вони будуть відфільтровані на етапі реєстрації ПН.

б) дата складання податкової накладної

Під час реєстрації ПН в ЄРПН правильність визначення дати складання ПН не контролюється, тож ПН з помилковою датою пройде етап реєстрації в ЄРПН.

Як виправити помилку в даті ПН, ми писали тут і тут.

Хоча якщо читати буквально норму абз. 25 п. 201.10 ПКУ, якщо помилка в даті не заважає ідентифікувати період складання ПН (тобто помилка лише у числі, а місяць і рік вказано вірно), вона може бути включена до складу ПК. Але податківці мають іншу точку зору, яку ми прокоментували тут.

в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - продавця товарів/послуг

Якщо помилка у назві юрособи або прізвище, імені та по батькові ФОП не заважає ідентифікувати особу продавця (тобто ІПН та назва вказані вірно), то будь-які помилки в цьому реквізити не спричиняють відмову реєстрації ПН

Податківці роз’яснюють, що за умови вірно вказаного ІПН та відповідності назви юрособи або ПІБ фізособи продавця статутним даним (для фізособи – вочевидь, паспортним даним) така ПН є підставою для ПК:

Допустили помилки в податкових накладних: виправляємо разом>>>

Про надання розяснень>>>

Про розгляд звернення>>>

З 1 липня 2017 року, коли запрацює механізм зупинення реєстрації ПН, запрацює і норма п. 201.10 ПКУ: «Податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, складені та зареєстровані після 1 липня 2017 року в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження». Але, на нашу думку, це не означає, що можна буде не звертати увагу на помилки в обов’язкових реквізитах ПН. Якщо у «вхідних» ПН будуть виявлені помилки (зокрема, під час перевірки), відповідна сума ПДВ може бути виключена зі складу ПК покупця.

 

Реквізити ПН, що відсутні у списку обов’язкових

До всіх інших реквізитів ПН, які відсутні у списку п. 201.1 ПКУ, не висуваються жорсткі вимоги, і помилки при їх заповненні не впливають на розмір податкових зобов’язань продавця або податкового кредиту покупця. Відповідно, виправляти їх не обов’язково. У формі ПН, що актуальна на даний момент, таких реквізитів не так вже й багато. Зокрема, це позначки у верхньому лівому кутку бланку ПН:

  • Позначка «зведена податкова накладна». У випадках, коли така ПН складається відповідно до п. 198.5 ПКУ, без цієї позначки її не можна буде зареєструвати в ЄРПН. 
  • Позначка «Складена на операції, звільнені від оподаткування»;
  • Позначка "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини (зазначається відповідний тип причини)". 

Дві останні позначки впливають на формування показників декларації з ПДВ, тож помилки при їх заповненні призведуть до неправильного заповнення декларації.

У розділі А табличної частини таким реквізитом є «Дані щодо зворотної (заставної) тари» у рядку Х.  Тут вказується вартість тари, що згідно з умовами договору (контракту) визначена як зворотна (заставна), та до бази оподаткування не включається (п. 189.2 ПКУ).

У розділі Б – це реквізити у графах 3.2, 9 та 11. 

Ознака імпортованого товару (графа 3.2) проставляється у випадку постачання товару, ввезеного на митну територію України - заповнюється на всіх етапах постачання товару (пп. 2 п. 16 Порядку № 1307). Хоча ця ознака не входить до числа обов’язкових реквізитів, її відсутність може бути визнана такою, що не дозволяє ідентифікувати здійснену операцію. Тож рекомендуємо бути уважними при заповненні цього реквізиту, а якщо вже припустилися помилки, - виправляти її на прохання покупців або за власною ініціативою.

Графа 9 «Код пільги» та графа 11 «Код виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника» потрібні для правильного заповнення звіту про пільги та обліку ПДВ у сільськогосподарського товаровиробника. Помилки у цих реквізитах можуть завдати клопоту лише самому продавцю, який склав таку ПН – при заповненні звіту про пільги або при перевірці правильності застосування бюджетної дотації з ПДВ. Покупцю не варто перейматись щодо помилок у заповненні цих реквізитів.

 

Штрафні санкції за помилки у ПН

Якщо продавець припустився помилки у ПН, та не відповідає згодою на прохання покупця виправити таку помилку, останній може надати заяву із скаргою на такого продавця відповідно до п. 201.10 ПКУ. 

У разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів ПН, передбачених п. 201.1 ПКУ, покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний період заяву із скаргою на такого продавця. Таке право зберігається за ним протягом 365 к.д., що настають за граничним терміном подання декларації за звітний період, у якому допущено помилки при зазначенні обов’язкових реквізитів ПН. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону про бухоблік, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг. Наразі форма такої заяви міститься у додатку 8 до декларації з ПДВ. Детально про проведення перевірки постачальника за таких обставин дивиться у аналітиці, а також в розділі «Скарга на контрагента за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК» в матеріалі про несвоєчасну реєстрацію ПН.

 

Порядок виправлення окремих видів помилок

Дата та номер ПН. Відповідно до п. 21 Порядку № 1307 не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера. В цьому випадку слід повністю «відсторнувати» помилкову ПН шляхом складання та реєстрації РК до неї, а потім зареєструвати нову ПН з правильною датою та номером. Також про цю помилку читайте тут і тут>>

ІПН покупця. Якщо у ПН було вказано помилковий ІПН, що присутній у реєстрі платників ПДВ, і ПН була зареєстрована в ЄРПН, то ця помилка також виправляється шляхом анулювання помилкової ПН та складання нової, правильної ПН. Якщо помилка виявлена вже після спливу граничних строків реєстрації ПН, порушення такого строку під час реєстрації правильної ПН потягне за собою накладення штрафних санкцій відповідно до п. 120-1.1 ПКУ. Більш докладно про ці штрафи ми писали тут). Якщо помилку допущено і виправлено в одному звітному періоді, вона не відображається в декларації з ПДВ. У противному разі, якщо помилкову ПН було включено в додаток 5 до декларації з ПДВ та у декларацію з ПДВ, її виправлення потягне за собою подання уточнюючого розрахунку

Назва або прізвище, ім'я та по батькові продавця або покупця виправляється шляхом складання та реєстрації  РК до помилкової ПН.

Наприклад, ТОВ «Альфа», ІПН 111111111111, повинно було виписати ПН на адресу ТОВ «Омега», ІПН 222222222222, а насправді виписало ПН на ім’я ТОВ «Гамма», але ІПН 222222222222 було зазначено вірно. Для виправлення цієї помилки ТОВ «Альфа» складає РК, в якому заповнює всі реквізити «шапки» ПН та у розділі Б зазначає причину «Виправлення помилки» (Зразок 1). У реквізиті «Отримувач (покупець)» зазначаються вірні дані ТОВ «Омега». Ця ситуація відображається у додатку 5 декларації з ПДВ так, начебто помилки не було – тобто за вірним ІПН покупця 222222222222.

Податківці наводили алгоритм складання таких РК. За їх розясненням постачальник складає розрахунок коригування, в якому заповнює тільки заголовну частину, при цьому всі правильно заповнені реквізити повторює, а реквізит, у якому допущено помилку, вказує правильний. У графі 2 табличної частини розділу Б як причину коригування слід вказати «Виправлення помилки», інші графи розділу Б і розділ А не заповнюються. Даний розрахунок коригування (нульовий) реєструє постачальник.

Номенклатура, код товару/послуги та одиниця виміру. Помилки у цих реквізитах виправляються за одною схемою: в одному РК наводиться помилковий рядок, в якому поставляється кількість товару/послуги зі знаком «мінус», а в наступному рядку зазначаються правильні дані зі знаком «плюс». Оскільки при цьому сума всіх рядків у графі 13 дорівнює нулю (сума додатних значень дорівнює сумі від’ємних значень), то розділ А не заповнюється.  Наприклад, платник ПДВ невірно зазначив код товару згідно з УКТ ЗЕД та не проставив позначку імпортованого товару. Виправлення цієї ситуації показано у Зразку 2. Такі РК не відображаються в декларації з ПДВ.

Виправлення помилок, що змінюють загальну суму ПН. Наприклад, платник ПДВ отримав передплату в сумі 9000 грн за дитячі сукні в кількості 100 шт за ціною 900 грн з ПДВ. Він зареєстрував помилкову ПН на суму 12000 грн – 100 шт суконь за ціною 1200 грн з ПДВ.  Ціну завищено на 300 грн, в т.ч. ПДВ – 50 грн, ціна без ПДВ – 250 грн. Виправлення цієї ПН показано у Зразку 3. Такі РК реєструються в ЄРПН та відображаються в декларації з ПДВ за загальними правилами для коригування податкових зобов’язань. Відповідно, вони впливають і на значення реєстраційної  суми з ПДВ (формула її розрахунку наведена у п. 200-1.3 ПКУ).

Також зазначимо, що тернопільські податківці надали детальну консультацію про виправлення помилок у ПН та відео>>>

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»