• Посилання скопійовано

Нюанси заповнення Додатка 5 до декларації з ПДВ отримувачами бюджетної дотації

Який порядок заповнення додатка 5 до декларації з ПДВ (в тому числі відображення операцій нарахування податкових зобов’язань у зв’язку з анулюванням реєстрації платником ПДВ та операцій з постачання товарів неплатникам ПДВ особами, що є отримувачами бюджетної дотації, у разі одночасного постачання сільськогосподарських та інших товарів)?

Нюанси заповнення Додатка 5 до декларації з ПДВ отримувачами бюджетної дотації

Фахівці "ЗІР" у підкатегорії 101.23 нагадують, що відповідно до п. 6 розд. ІІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21, дані, наведені у податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.    

У складі податкової декларації з ПДВ подаються передбачені Порядком №21 додатки (у разі заповнення даних у відповідних рядках Декларації) (п. 9 розд. ІІІ Порядку № 21).

Зокрема, додатком до Декларації є "Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)".

Додаток 5 складається із двох розділів та двох таблиць.

При заповненні таблиці 1 "Операції на митній території України, що оподатковуються податком на додану вартість за основною ставкою та ставкою 7%, крім ввезення товарів на митну територію України" розд. І "Податкові зобов’язання" додатка 5 використовують рядки 1.1, 1.2, 4.1, 4.2 Декларації.

При цьому у разі одночасного постачання сількогосподарських та інших товарів у графі 4 "ознака здійснення сільськогосподарських операцій" таблиці 1 у випадку здійснення операцій, визначених ст. 16-1 Закону №1877, платниками податку, які внесені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації відповідно до Закону №1877 або які претендують на внесення до такого Реєстру робиться відповідна позначка «+», а у графі «Усього за операціями, визначеними ст. 16 - 1 Закону №1877 вказується загальна сума таких операцій за відповідний звітний податковий період.

Операції відображені у рядках 4.1 та 4.2 Декларації (податкові зобов’язання нараховані відповідно до п. 198.5 ПКУ) додатка 5 зазначаються з індивідуальним податковим номером 6000000000000.

Разом з цим, відображенню у додатку 5 підлягають і операції пов’язані з нарахуванням податкових зобов’язань у зв’язку з анулюванням реєстрації платником ПДВ відповідно до п. 184.7 ПКУ.

Тому, операції, пов’язані з нарахуванням податкових зобов’язань у зв’язку з анулюванням реєстрації платника ПДВ відповідно до п. 184.7 ПКУ, відображаються окремим рядком в розділі "Інші в розрізі умовних ІПН" також з умовним індивідуальним податковим номером 6000000000000.

При заповненні таблиці 2 "Операції з придбання з податком на додану вартість, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставкою 7%" розд. ІІ «Податковий кредит» додатка 5 використовують рядки 10.1 та 10.2 Декларації.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»