• Посилання скопійовано

ДФС про дії платників податків у разі відмови продавця складати податкову накладну

Офіс великих платників податків ДФС наголосив: у разі відмови скласти податкову накладну/розрахунок коригування до податкової накладної покупець також має право заповнити заяву зі скаргою на такого продавця до податкової декларації з ПДВ

ДФС про дії платників податків у разі відмови продавця складати податкову накладну

ОВПП ДФС в індивідуальній податковій консультації від 18.07.2017 р.№1236/IПК/28-10-01-03-11 зазначає, що виходячи з форми додатка 8 до декларації, у відповідних його графах покупцю необхідно зазначати показники, що підтверджуються первинними документами, копії яких додаються до заяви, а також опис порушень продавця, зокрема у разі відмови скласти податкову накладну/розрахунок коригування до податкової накладної зазначаються номер і дата первинного документа, що засвідчує факт сплати податку у зв'язку з придбанням товарів/послуг, або факт отримання/повернення таких товарів/послуг.

При цьому подання додатка 8 до декларації не є підставою для формування податкового кредиту покупцем товарів/послуг.

ДФС також зауважила, що до 01.01.2015 року діяла редакція п. 201.10 ПКУ щодо виникнення у покупця права на податковий кредит у разі подання ним заяви зі скаргою на продавця при порушенні ним термінів реєстрації податкової накладної. З 1 січня 2015 року п. 201.10 ПКУ викладено у новій редакції, яка не передбачає права на податковий кредит у покупця при поданні ним скарги за порушення термінів реєстрації податкових накладних на продавця.

Протягом 90 к. д. із дня надходження заяви зі скаргою з урахуванням вимог, установлених пп. 78.1.9 ПКУ, контролюючий орган зобов'язаний провести документальну перевірку зазначеного продавця для з'ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов'язань з податку за такою операцією.

У разі підтвердження контролюючим органом достовірності та повноти нарахування зобов'язань продавця право на включення суми ПДВ до складу податкового кредиту у покупця відповідно до ПКУ не виникає.

 

Читайте також:

Як подавати копії документів, що додаються до заяви зі скаргою на постачальника>>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»