• Посилання скопійовано

Якщо кошти отримано помилково: чи визначати податкові зобов’язання з ПДВ?

Чи повинен платник податку визначати податкові зобов’язання з ПДВ при отриманні помилково перерахованих контрагентом коштів? Консультують податківці

Якщо кошти отримано помилково: чи визначати податкові зобов’язання з ПДВ?

Журнал "Вісник. Офіційно про податки" 

Відповідно до підпунктів «а» та «б» п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митний території України, згідно зі ст. 186 зазначеного Кодексу.

При цьому датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

  • дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;
  • дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Отже, при отриманні на поточний рахунок коштів, помилково перерахованих контрагентом (не як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню), податкові зобов’язання платником податку не нараховуються та відповідно податкова накладна не складається.

Алла Кононова, начальник відділу розгляду звернень з ПДВ Управління вдосконалення непрямого оподаткування Департаменту методологічної та нормотворчої роботи ДФС України

Євген Меншенін, начальник відділу організації перевірок відшкодування податку на додану вартість Департаменту контролю за відшкодуванням податку на додану вартість ДПА України

Оксана Гермаківська, головний державний інспектор

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»