• Посилання скопійовано

Як відкоригувати нарахований ПДВ у разі розірвання договору постачання послуг за згодою сторін

Податківці розповіли про коригування нарахованого ПДВ у разі розірвання договору постачання послуг за згодою сторін

Як відкоригувати нарахований ПДВ у разі розірвання договору постачання послуг за згодою сторін

Коментар до листа ДФСУ від 31.08.2017 р. №1768/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

На підставі ст. 192 ПКУ податківці у своєму роз'ясненні зазначили, якщо постачальником товарів - платником ПДВ були визначені податкові зобов'язання з ПДВ та надалі сталися обставини, внаслідок яких неможливо виконати умови договору постачання товарів/послуг та/або відбулася зміна умов договору та/або був складений інший договір, то продавець - платник ПДВ за датою, визначеною п. 187.1 ПКУ, має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної та зменшити нараховану суму податкових зобов'язань з ПДВ. Що саме буде датою складання РК -  податківці чітко не вказали.

Але з огляду на те, що податківці згадали п. 187.1 ПКУ все  буде залежити від того, що було першою подією.

У роз'ясненні у підкатегорії 101.15 "ЗІР" на питання "Якою датою складається розрахунок коригування до податкової накладної у випадку, коли відбувається наступний за постачанням перегляд цін" вони надали конкретну відповідь: у разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг розрахунок коригування складається на дату доплати/повернення коштів. 

З огляду на це:

  • у разі розірвання договору постачання послуг без отримання попередньої оплати датою складання РК буде дата складання ПН на дату постачання послуг,  якщо її було складено;
  • у разі розірвання договору постачання послуг, за яким було отримано аванс, датою складання РК до ПН на суму авансу буде дата повернення коштів.

Такий РК, складений постачальником товарів/послуг до ПН, яка видана їх отримувачу - платнику ПДВ, підлягає реєстрації в ЄРПН,покупцем товарів/послуг.

Як відобразити коригування ПДВ постачальнику та покупцю у декларації з ПДВ ми детально розглядали у аналітиці.

Про облік ПДВ у разі зарахування передоплати за одним договором в погашення заборгованості по іншому - читайте тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»